Volledig scherm
In De Huiskamer waar zorgcoöperatie Graaggedaan en de EHBO de handen ineen hadden geslagen, werd flink gepuzzeld. © FotoMeulenhof/ René Manders

Lindse Durpskwis: ‘Het is conditioneel best zwaar’

LEENDE - Doorgaande automobilisten keken verbaasd om zich heen naar die bont verlichte fietsen en fietsers die kriskras door Leende reden. Een heel peloton dorpsbewoners stond op de pedalen voor de derde editie van de Lindse Durpskwis.

Bij gemeenschapshuis De Meent, met voor de hoofdingang een zee van verlichte fietsen, werd zaterdag om klokslag zeven uur het startsein voor de dorpsquiz gegeven. De deelnemers hadden massaal gehoor gegeven aan de oproep van de Comkwissie van carnavalsvereniging De Lindse Blaos om hun fietsen extra te verlichten. Dit gebeurde onder meer met kleurrijke kerstverlichting, ledstrips en discolampen, met in enkele gevallen als finishing touch een lampenkap of een complete dj-installatie.

Met de sfeerverlichting konden extra punten voor de quiz worden verdiend, maar minstens zo belangrijk was het veiligheidsaspect. ,,Vanwege de werkzaamheden aan de A2 verwachten we veel autoverkeer in het dorp. Daarom hebben wij de teams eerder deze week gevraagd om fietsen extra te verlichten”, vertelt Comkwissie-voorzitter Marijn van den Boomen.

Lichtspektakel

Leende leek hierdoor zaterdagavond een voorportaal van het lichtspektakel Glow in Eindhoven. Na het in ontvangst nemen van de quizboeken spoedden de teamcaptains zich naar de ‘commandocentra’ die overal in het dorp in huiskamers en verenigingslokalen waren ingericht. Geholpen door Google en allerlei papieren en digitale naslagwerken lieten honderden Leendenaren de hersens kraken.

Net als voorgaande jaren kregen de teams elf categorieën met elf vragen voorgeschoteld. Voor het uitvoeren van de doe- en zoek­opdrachten moesten de quizzers ook op pad. Bijvoorbeeld voor het herkennen van voorwerpen uit de Leendse parochiekerk of het zoeken naar jokers op sportpark De Groote Speel. Enige kennis van historische foto’s kwam eveneens van pas. Verder moesten de quizploegen een Instagram­account aanmaken en zoveel mogelijk likes proberen te verzamelen.

Bij het zogeheten Hungry Hippo-spel in De Meent probeerden tweetallen met behulp met een meubelroller en een mand zoveel mogelijk balletjes bij elkaar te rapen. Chiel Galama stond na afloop uit te puffen van het verrichtte sprintwerk. Galama: ,,Anderhalve minuut lijkt kort, maar het valt niet mee. Het is conditioneel behoorlijk zwaar.”

In ontmoetingsplaats De Huiskamer hadden leden van zorgcoöperatie Graaggedaan en EHBO-vereniging Leende de handen ineengeslagen. ,,Apart waren onze groepen te klein. Daarom zijn we samengegaan”, vertelt teamlid Diny Simkens.

De start verliep wat stroef door een haperende wifi-verbinding. Simkens: ,,Dat is het eerste probleem waar we tegenaan lopen. Maar we geven niet op.”

De finale en prijsuitreiking van de Lindse Durpskwis vindt zaterdag plaats tijdens de feestavond in gemeenschapshuis De Meent.