De negen robotmaaiers gaan de sportvelden automatisch maaien.
Volledig scherm
De negen robotmaaiers gaan de sportvelden automatisch maaien. © Sem Wijnhoven/DCI Media

Maairobots op sportvelden in Cranendonck en Heeze-Leende

SOERENDONK - Een slim maaisysteem met robotmaaiers moet sportvelden in Heeze-Leende en Cranendonck een ideale grasmat bezorgen. Dankzij de voorgeprogrammeerde maaiers van Pieter Roefs hebben de terreinknechten er feitelijk geen omkijken meer naar.

Op de voetbalvelden van de FC Cranendonck in Soerendonk, RKSV Sterksel, RKSV Heeze, DOSL in Leende en op bij korfbalvereniging Eijmerick in Heeze zal geen tractor met maaier meer te zien zijn. Vanaf deze week zorgen volautomatische robotmaaiers dat de grasmat er overal gladgeschoren en gezond bij ligt.

Goed moment

,,De contracten met de verenigingen liepen af en dat was een goed moment om na te denken over nieuwe maaiers. Uiteindelijk kwamen we uit bij robotmaaiers en daarin wilden we wel investeren”, zegt Pieter Roefs van de gelijknamige graszodenhandel. Het is een fikse investering in maaiers die voorzien zijn van de modernste technieken.

Quote

Met deze robotmaai­ers hebben we negentig procent minder uitstoot dan maaien met de tractor

Pieter Roefs

De robots worden voorgeprogrammeerd en doen vervolgens volautomatisch hun werk. Ze maaien de velden, gaan weer terug naar hun laadstation waar de accu weer wordt opgeladen en zetten vervolgens hun maaiwerk weer voort. Dat heeft grote voordelen ten opzichte van de maaimethode waarbij het maaiwerk nog met een tractor gedaan werd: ,,Bij de aanschaf heeft de zorg om het milieu ook meegespeeld. Met deze robotmaaiers hebben we negentig procent minder uitstoot dan maaien met de tractor. Ze maaien zo’n vijf keer per week, in principe dag en nacht. Daardoor blijft de grasmat lekker kort en groeit het gras meer in de breedte. Dat krijgt het onkruid minder kans en hoeven we geen bestrijdingsmiddelen meer te gebruiken”, zegt Roefs.

Ook in de kantine en kleedkamers zal het zichtbaar zijn: de afgemaaide grassnippers zijn zo klein, dat ze snel verteren en opgenomen worden als meststof. Er blijft dus minder onder de schoenen plakken en de verwachting is dat er uiteindelijk minder meststoffen aan de grasmat moeten worden toegevoegd.

Geen cornervlaggen

In het programma van de robots staat precies opgenomen wanneer er getraind wordt, wanneer de wedstrijden zijn en wanneer een veld beregend wordt. Dan blijft de robot in zijn laadstation of gaat naar een ander veld. De vrijwilligers van de verenigingen hoeven alleen maar te zorgen dat er geen obstakels als cornervlaggen of trainingsattributen op het veld staan.

De leverancier, de vereniging en Roefs kunnen met een app in de gaten houden worden wat de robot doet en waar hij is. Ook handig bij eventuele diefstal. Van de verenigingen wordt alleen maar verwacht dat ze een paar vierkante meter in de goal met de hand maaien en dat ze de onderkant van de robots eens per week schoonblazen. ,,Wij zorgen dat ze eens per maand nieuwe messen krijgen en we zorgen ook voor het groot onderhoud in de winter”, zegt Roefs.