Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Maarheeze krijgt 'A Place to Bieb'

MAARHEEZE - De Maarheezer bibliotheek moet een bibliotheek worden waar boeken geleend kunnen worden, maar waar ook ruimte is voor activiteiten en ontmoeting. Een meerderheid van mensen die een stem hebben uitgebracht kozen voor dit scenario, scenario 1.

Bewoners van Maarheeze hadden de keus uit drie scenario's. Die kwamen tot stand na twee informatieavonden waarbij bewoners konden aangeven welke wensen zij hadden voor een nieuwe bieb. Een herbezinning op het bibliotheekwerk was nodig omdat de gemeente de subsidie op het bibliotheekwerk verlaagt. De bibliotheek in Maarheeze moet vanaf 2020 gerund worden met een subsidie van 45.000 euro. Omdat de huidige ruimte het merendeel van het budget opslokt, wordt er omgekeken naar een andere, openbaar toegankelijke ruimte, binnen de Smeltkroes.

Ook activiteiten en ontmoetingen

Het zogenaamde scenario 1 kreeg 45 van de in totaal 77 uitgebrachte stemmen. De stemmers kiezen voor een bibliotheek waar niet alleen boeken geleend kunnen worden, maar waar ook activiteiten georganiseerd worden en waar plek is voor ontmoeting, kortom: A Place to Bieb. Bij activiteiten kan gedacht worden aan lezingen, wellicht in samenwerking met andere verenigingen, activiteiten in het kader van de wetenschapsweek, (kinder-) boekenweek of een literaire pubquiz.

De activiteiten worden vooral door professionals van de bibliotheek opgezet en uitgevoerd, met hulp van vrijwilligers. Het beschikbare budget wordt gelijkelijk verdeeld over twee doelgroepen waarop bibliotheek De Kempen, waar de vestiging in Maarheeze onder valt, zich op gaat richten: de jeugd van 0 tot 12 jaar en volwassenen/veellezers. Met de scholen zijn gesprekken gaande om te bekijken of de jeugdboeken daar ondergebracht zouden kunnen worden. Wel moet er dan een kleine, wisselende collectie in de bibliotheek blijven.

Twee werkgroepen, eentje voor de jeugd en een voor de volwassenen, gaan het gekozen scenario uitwerken. Naar verwachting start 'de nieuwe bieb' pas in het voorjaar van 2020: ,,We gaan nu aan de slag. Daarbij gaat kwaliteit voor snelheid", zegt Anneke Schellens, directeur.