Volledig scherm
Zonsopgang op de Strabrechtse Heide (lezersfoto). Een prachtige zonsopgang op een koude ochtend op één van de mooiste plekjes in Brabant. © Aad Berkhout

Maatregelen tegen effecten stikstofuitstoot op Strabrechtse Heide in Heeze: Steenmeel en grazende schapen

HEEZE - Strooien van fijn gemalen gesteente moet er op de Strabrechtse Heide voor zorgen dat de heide een flinke impuls krijgt. Na het weekend wordt gestart met het strooien van het zogenaamde steenmeel. Dit helpt volgens Staatsbosbeheer de mineralenbalans in de verzuurde bodem te herstellen. 

Steenmeel is een verzamelterm voor zeer fijn gemalen gesteente. Het strooisel komt uit Scandinavië en wordt door een tractor met een kunstmeststrooier uitgestrooid over de heide. ,,Het grote voordeel van steenmeel is, dat het waardevolle mineralen bevat en niet snel uitspoelt in de bodem", aldus Erik Schram van Staatsbosbeheer. ,,Het bevat sporenelementen die essentieel zijn voor plant en dier. Als heideplanten goed gedijen, dan trekken ze insecten aan en die trekken op hun beurt weer vogels en andere dieren aan.”

De werkzaamheden duren enkele weken en zijn onderdeel van een landelijke aanpak om de natuur te herstellen en weerbaarder te maken tegen de effecten van stikstofuitstoot. De maatregelen komen mede tot stand door subsidie van de provincie Noord-Brabant en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Het strooien van steenmeel is een van de onderdelen van deze aanpak. Daarnaast worden delen heide gemaaid, geplagd en begraasd met schapen om vergrassing van de heide tegen te gaan en worden vennen schoongemaakt en tijdelijke akkertjes aangelegd.