Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Maatregelen tegen sluipverkeer in Maarheeze

MAARHEEZE - De gemeente Cranendonck start nog deze maand met de aanbesteding van maatregelen om het sluipverkeer door Maarheeze tegen te gaan. Verwacht wordt dat de werkzaamheden in maart volgend jaar gereed zijn.

Doseerlichten, verzinkbare palen en drempels moeten het zoeken van een sluipweg door Maarheeze tijdens de ochtendspits tegengaan. Alle bestuurlijke lichten staan op groen: na inspraakrondes in Maarheeze en besluitvorming door de gemeenteraad is de Programmaraad SmartwayZ ook definitief akkoord met de voorgestelde maatregelen.

SmartwayZ heeft toegezegd het benodigde geld naar de gemeente over te maken. Wethouder Frits van der Wiel (Pro6, verkeer) denkt dat eind maart de maatregelen effectief kunnen zijn.

,,Er zit een behoorlijke levertijd op de verzinkbare palen en de doseerlichten. We denken over een half jaar de maatregelen effectief te hebben", aldus Van der Wiel.

Tijdelijke maatregelen

Tot die tijd blijven de tijdelijke maatregelen gelden. Die behelzen tijdens de ochtendspits, tussen 07.00 uur en 09.00 uur, een eenrichtingssituatie aan de Oranje Nassaulaan, Koenraadtweg en Ulkedonken. Verkeersregelaars blijven regelmatig controleren bij die invalswegen. Uiteindelijk komt er een verzinkbare paal aan de Ulkedonken, die inrijden tijdens de spits onmogelijk maakt.

Doseerlichten aan de Oranje Nassaulaan en Philipsweg moeten het sluipverkeer daar ontmoedigen.

Met Rijkswaterstaat wordt overlegd of het mogelijk is om de doseerlichten te koppelen aan de systemen van Rijkswaterstaat. Het gebruik van de doseerlichten zou dan aangepast kunnen worden aan de daadwerkelijke situatie op de A2: ze gaan dan werken als er daadwerkelijk file staat. Het plaatselijke verkeer wordt dan niet onnodig gehinderd. Naast deze maatregelen komt er ook geld om het fietspad Driebos-Den Engelsman, langs het spoor, te verbreden. Dit past binnen de wens om te komen tot een snelfietspad tussen Weert en Eindhoven.