Volledig scherm
Een voorbeeld van een bloemrijk perceel. © Peter van Huijkelom

Meer bloemen, meer vogels is het devies in Heeze-Leende

HEEZE-LEENDE - Wethouder Frank de Win (CDA) vraagt grondeigenaren in Heeze-Leende die op hun percelen maatregelen willen nemen voor natuur- en landschapsbehoud, zich te melden op het gemeentehuis.

Net als de gemeenten Eersel, Veldhoven en Bladel zou Heeze-Leende ook bloemrijke percelen moeten hebben. Die dan zo ingezaaid zijn dat het leefgebied voor de akker- en struweelvogels aanzienlijk verbetert.

Financiële vergoeding

Eigenaren van grond mogen zich melden, als ze mee willen werken aan zo’n dergelijk project. Die oproep doet wethouder Frank de Win. De Win gaat daarin mee met de fractie PvOJ/GroenLinks. Die ziet het helemaal zitten als inwoners van Heeze-Leende gebruik kunnen maken van een provinciale regeling, het zogenoemde StiKa-project. Dat is een regeling in Noord-Brabant van provincie, gemeenten en waterschappen, waarbij grondeigenaren een financiële vergoeding kunnen krijgen voor landschapsverbetering.

Frans Maas van die partij refereerde met zijn wens aan de drie andere gemeenten. In Eersel, Veldhoven en Bladel zijn gemeentelijke percelen ingezaaid met bloemrijke graanmengsels. De wethouder heeft echter nog geen zicht op geschikte percelen die van de gemeente zelf zijn.

Maas wist ook te vertellen dat Staatsbosbeheer in het Leenderbos tijdelijke akkertjes inzaaide met dergelijke mengsels. Het zou volgens PvOJ/GroenLinks de biodiversiteit verhogen.