wateroverlast in Heeze in 2016
Volledig scherm
wateroverlast in Heeze in 2016 © onbekend

Meer risico op natuurbranden en wateroverlast in Heeze-Leende

HEEZE-LEENDE - Meer natuurbranden, botulisme, blauwalg en insectenplagen maar ook meer zonne- en windenergie en meer inkomsten omdat er meer gerecreeerd gaat worden. De provincie heeft de gevolgen van de klimaatverandering voor Heeze-Leende op een rijtje gezet. 

Gemeenten in Brabant konden subsidie krijgen voor een klimaat-stresstest door de provincie. Heeze-Leende was een van de gemeenten die daar gebruik van maakten. Deze week werden de resultaten bekend. De provincie toont die op de site klimaatadaptatiebrabant.nl  onder het tabblad ‘voorbeelden’. 

In die klimaatstresstest worden in grote lijnen de gevolgen van klimaatverandering in kaart gebracht op het gebied van hitte, droogte, wateroverlast en overstromingen. Het gaat dan zowel om de bedreigingen als om de kansen. 

Geen overstromingen, wel wateroverlast

Heeze-Leende heeft alvast één voordeel: van overstromingen zal hier geen sprake zijn. Maar van wateroverlast na hevige regenval wel. In de dorpen Leende en Heeze kunnen steeds vaker delen van straten onbegaanbaar zijn. In Leenderstrijp en Sterksel daarentegen houden de inwoners ook in de toekomst de voeten droog. 

De provincie voorspelt dat in Heeze-Leende het aantal tropische dagen tot 2050 toeneemt van 3 tot 6 nu naar 15 tot 18. De waterkwaliteit wordt minder omdat het water opwarmt en verdroogt. Botulisme en blauwalg liggen dan op de loer. Ook zullen er meer insectenplagen en infectieziekten voorkomen en pollen in de lucht zitten. 

Veel risicogebieden natuurbranden

Gevaar voor Heeze-Leende is zeker de toenemende kans op natuurbranden. Volgens de provincie blijkt uit de analyse dat binnen de gemeentegrenzen zeer veel risicogebieden liggen. De toenemende recreatie moet voor de gemeente ook kansen bieden, aldus de provincie. Het opwekken van zonne- en windenergie wordt aantrekkelijker.