Woningcorporatie WoCom pakt de renovatie van woningen grondig aan.
Volledig scherm
Woningcorporatie WoCom pakt de renovatie van woningen grondig aan. © Jen Mansvelt

Monsterklus in Maarheeze door woningcorporatie

MAARHEEZE - Woningcorporatie WoCom is druk doende om haar woningen in Maarheeze te verduurzamen. Momenteel worden 48 woningen aangepakt. De klus gaat naar verwachting tot eind december duren.

Maandagochtend wordt het asbest dakbeschot van woningen aan de Jasmijnstraat verwijderd, muurvoegen worden uitgekrabd en opnieuw gevoegd, er wordt nieuw, zo optimaal mogelijk geïsoleerd dakbeschot aangebracht en inmiddels verschijnen op de eerste woningen ook al zonnepanelen. Niet iedereen heeft daarvoor gekozen. ,,De woningen zijn van medio jaren zestig. De muren zijn wel al geïsoleerd, maar worden nog – waar nodig – nageïsoleerd. Er zit ook al overal dubbel glas in”, vertelt uitvoerder Bas Zijlmans van bouwbedrijf Hendriks Coppelmans.

Behalve de meeste woningen aan de Jasmijnstraat worden ook woningen aan de Korenbloemstraat, Smits van Oyenlaan en 13 woningen aan de Dahliastraat grondig aangepakt. ,,Dit is een eerste project. Deze woningen hebben we met voorrang aangepakt omdat hier nog asbest in direct contact met de buitenlucht staat”, zegt Chris Driessen van WoCom.

Gas

Vijf woningen in de Dahliastraat worden ook van het gas afgehaald. Dat is een pilotproject, waarbij hoogwaardige PVT-zonnepanelen niet alleen zorgen voor elektriciteit, maar ook voor de warmte van het water voor de boiler en warmtepomp. ,,In de toekomst moeten alle woningen wat energie betreft zelfvoorzienend worden en hier willen we van leren wat goed gaat en wat eventueel anders moet”, zegt Driessen.

In enkele van die woningen, die nog een kruipruimte hebben, wordt ook die ruimte goed geïsoleerd. In de woningen zit sinds 2005 al dubbelglas. Zodra de kozijnen aan vervanging toe zijn, komt daar tripleglas in. ,,We moeten ervoor zorgen dat er zo weinig mogelijk warmte kan ontsnappen”, zegt Zijlmans. De bewoners gaan straks iets meer huur betalen en wie gekozen heeft voor zonnepanelen betaalt daar ook iets voor. ,,Het is de bedoeling dat het zoveel op energiekosten bespaart, dat de mensen er netto op vooruitgaan”, zegt Driessen.