Volledig scherm
De Huiskamer en Dorpsauto zijn lopende activiteiten van Graaggedaan. © Archieffoto Fotopersburo Meulenhof BV

Na zeven jaar valt doek voor Buurtzorg Heeze-Leende

HEEZE-LEENDE - Na ruim zeven jaar is er een einde gekomen aan Buurtzorg in de gemeente Heeze-Leende. De thuiszorgorganisatie kampte met een chronisch tekort aan personeel.

‘Het is heel jammer dat we moesten stoppen. De mensen waren goed met ons bekend, maar als je de cliënten niet meer de aandacht kunt geven die je ze wil geven, dan moeten er knopen worden doorgehakt”, zegt woordvoerder Ria van der Palen.

Buurtzorg is een thuiszorgorganisatie die werkt met kleine teams. Een team bestaat maximaal uit zes mensen, maar met vier of vijf waren we ook al tevreden geweest”, schetst Van der Palen de nijpende situatie. ,,De laatste periode hebben we met drie personen gewerkt.”

Ondanks een cliëntenstop kreeg Buurtzorg nog dagelijks aanvragen. Van de Palen: ,,Het was heel frustrerend om mensen steeds opnieuw te moeten teleurstellen. Ik heb regelmatig huilende mensen aan de telefoon gehad omdat andere zorgaanbieders ook vol zaten.”

Vastlopende zorg

Voor haar cliënten heeft Buurtzorg gezocht naar een passende oplossing. De drie overgebleven medewerkers hebben elders al emplooi gevonden. Het stoppen van Buurtzorg is voor zorgcoöperatie Graaggedaan in Leende de aanleiding voor het houden van een inventarisatie. ,,We willen weten wat de gevolgen zijn van het stoppen van Buurtzorg en wat verder de behoeften van de inwoners op het gebied van de thuiszorg zijn. Wij krijgen namelijk behoorlijk wat signalen dat de zorg aan het vastlopen is. Op dit moment is het echter lastig om concrete informatie te krijgen”, zegt Geert Hut, voorzitter van Graaggedaan.

Er is een werkgroep gevormd met mensen uit Leende, Leenderstrijp en Sterksel om de problematiek in kaart te brengen. ,,Mochten er hiaten zijn dan zullen we met elkaar bekijken wat we hieraan kunnen doen”, vertelt Hut. Een van de oplossingen ziet hij in het zelf leveren van thuiszorg. Hiervoor laat de coöperatie zich inspireren door de zorgcoöperaties in Hoogeloon en Laarbeek, die op dat terrein al de nodige ervaring hebben opgedaan.

Van der Palen, inmiddels werkzaam bij Buurtzorg Geldrop, noemt het initiatief van de zorgcoöperatie lovenswaardig. ,,Graag wil ik mijn expertise aanwenden om ze daarbij te helpen. Het blijft echter afwachten of de coöperatie wel aan personeel kan komen.”