Het streekarchief Eindhoven digitaliseert alle bouwvergunningen en tekeningen.
Volledig scherm
Het streekarchief Eindhoven digitaliseert alle bouwvergunningen en tekeningen. © Rene Manders/ Foto van de Meulenhof

Niet meer naar streekarchief Eindhoven, maar in mum van tijd bouwvergunning

CRANENDONCK/EINDHOVEN - Wie bouwstukken van de gemeente nodig heeft, hoeft straks niet meer naar het streekarchief Eindhoven. Het is een megaklus maar alle bouwvergunningen en tekeningen worden gedigitaliseerd. Cranendonck loopt daarin voorop.

Op het beeldscherm floept het huis van mijn oma en opa. Het grote witte huis in Budel-Dorplein. Het is een tekening van de linker-zijgevel van precies vijftig jaar geleden. Gemaakt in opdracht van mijn opa die in 1969 liever een iets groter raam had zodat hij beter naar buiten kon kijken. Hij had meer met de door hem met grote zorgvuldigheid aangelegde tuin dan met architectuur, zoveel is duidelijk als ik de tekening bekijk. Aan de krabbel van 'welstandstoezicht' onder de tekening te zien, zagen ook zij er geen bezwaar in.

Die tekening floept niet zomaar op het scherm bij het Regionaal Historisch Centrum (RHCe) in Eindhoven. Daar zit jaren werk in. De gemeente Cranendonck, waartoe Budel-Dorplein behoort, is de eerste gemeente in Zuidoost-Brabant die alle bouwarchieven heeft gedigitaliseerd. En de stukken gemakkelijk vindbaar maakt. Dat is belangrijk want de gemeentelijke bouwarchieven behoren tot de meest opgevraagde documenten bij een gemeente. Huiseigenaren, makelaars en ambtenaren vragen vaak technische tekeningen of bouwvergunningen op.

Rompslomp

Nou ja, opvragen. Dat gaat tot nu toe vaak gepaard met heel wat rompslomp. De huidige eigenaar die de voormalige woning van mijn groothouders wil verbouwen, moet voor de bouwtekeningen van een halve eeuw geleden nu nog naar het RHCe en soms ook nog langs het gemeentehuis. Vaak voor het ophalen van dikke dossiers. Het zijn papieren die voor de gemeenten opgeslagen liggen bij het RHCe, het streekarchief dat werkt voor twintig Zuidoost-Brabantse gemeenten. Dat zijn ze allemaal behalve Gemert, dat een eigen archief beheert. Voor de gemeente Eindhoven gaat het bijvoorbeeld om anderhalve kilometer aan papier.

Vanaf volgende maand kunnen Bulanders die stukken gewoon direct via internet inzien en downloaden. ,,Het heeft jaren werk gekost om de bouwarchieven van Cranendonck te digitaliseren", zegt streekarchivaris Nadia Lehmann van het RHCe. Elk document moet worden ingescand. Daarna moeten de stukken vindbaar worden gemaakt door er de juiste zoekwoorden aan te hangen.

Cranendonck is dus de eerste gemeente waarvan de digitale bouwarchieven van de jaren dertig tot 1989 zijn op te vragen, later dit jaar volgt Helmond en daarna Son en Breugel, Geldrop-Mierlo, Reusel-De Mierden, Eindhoven en Laarbeek. Ook hinderwet- en omgevingsvergunningen worden straks digitaal toegankelijk gemaakt. Het digitale bouwarchief van Cranendonck wordt vandaag gepresenteerd aan regio-bestuurders tijdens een bijeenkomst bij het RHCe.