Volledig scherm
Hof van Cranendonck vanuit de lucht © Ronald Otter

Nieuw plan op plek 'Hof Cranendonck'

SOERENDONK - Ecolodges, een herenboerderij en een camperplaats. Het zijn enkele plannen voor de plek waar ooit Hof van Cranendonck was ingetekend, het prestigeproject van Leo van Gansewinkel.

Na het afketsen van dat project bleef het lang stil rondom het gebied De Baronie van Cranendonck in Soerendonk. Nu zijn de twaalf initiatieven gepresenteerd die het natuurgebied rondom het Kasteeltje in Soerendonk vorm gaan geven.

Op de huidige landbouwgronden gaat een natuurboer met Limousinkoeien aan de slag, krijgt het project van de Herenboeren uit Leende een plek en gaat het IVN een belevingstuin beginnen. In de gebouwen van de voormalige proefboerderij komt een restaurant met terras. Ook kunstgroep De Beeldentemmers krijgt daar een onderkomen voor het aanbieden van schilder- en beeldhouwcursussen en workshops. Vitality Hub gaat er lezingen, cursussen en yogalessen verzorgen.

In de gebouwen van het voormalige gemeentehuis komt kinderdagverblijf 'De Vlindertuin' en het initiatief Whitespot. Dat richt zich op mensen die even moeten 'afschakelen', bijvoorbeeld omdat ze tegen een burn-out aan zitten. Ook komt er een camper-camping en worden drie ecolodges gerealiseerd. Verder komt er een opleidingscentrum voor jonge paarden, EquiStart.

Hotspot

Het kasteeltje en de nabijgelegen ruïne moeten samen de 'culturele hotspot' van het gebied worden. Er wordt een vaste tentoonstelling ingericht: Heksenjacht in Peelland. Het thema 'heksen' wordt leidend binnen het culturele deel van het gebied. Bij het kasteeltje vonden in de middeleeuwen heksenverbrandingen plaats. De omgeving van de ruïne wordt ingericht voor voorstellingen, buitenlezingen en het vertellen van verhalen.