Nieuw scenario én DNA-onderzoek: politie duikt in 30 jaar oude moordzaak van Wies Hensen in Budel
BUDEL/DOMMELEN - Dertig jaar na de moord op Wies Hensen uit Budel duikt de politie vol in de nooit opgeloste zaak. Met nieuw dna-onderzoek én een nieuw scenario. De daders worden nu gezocht rond Valkenswaard.
De politie maakt serieus werk van het alsnog oplossen van een van de oudste, niet-verjaarde, moordzaken in Zuidoost-Brabant. Dertig jaar na de moord op Wies Hensen in Budel, is de hoop daarbij gevestigd op dna-onderzoek. Met de allernieuwste technieken gaat het Nederlands Forensisch Instituut op zoek naar mogelijke sporen van de moordenaar. Een huidschilfer of wenkbrauwhaartje is daarvoor al genoeg.
Cold cases, nooit opgeloste moorden of vermissingen, zijn er tientallen in de regio, maar dit is een van de weinige zaken waarin het coldcaseteam van de politie Oost-Brabant serieuze aanknopingspunten ziet. Onder andere omdat de kleding van het slachtoffer drie decennia lang goed bewaard is gebleven. Het coldcaseteam heeft in het onderzoek bovendien nog een troef in handen: een nieuw scenario.
Eigen dorp
Jarenlang wisten ze het in Budel namelijk zeker: de mannen die Wies Hensen in 1989 om het leven brachten, kwamen uit het eigen dorp. Daar was zelfs de politie destijds van overtuigd. Het coldcaseteam vermoedt dat er al die tijd in de verkeerde richting is gezocht. De daders kwamen waarschijnlijk niet uit Budel, maar uit de buurt van Valkenswaard. Oftewel, uit de directe omgeving van de plek waar het lichaam van Wies Hensen werd gevonden.
Voorbijgangers stuitten woensdagochtend 30 augustus 1989 op het lichaam van de dan 32-jarige Budelse. Ze lag in een greppel langs de Loonderweg in Dommelen. De avond ervoor werd ze voor het laatst gezien toen ze over de kermis in Budel wandelde. Verschillende getuigen zagen haar in het gezelschap van twee of drie mannen. Constante factor in al die verklaringen: een van hen had blond haar en was begin twintig. Hij zou nu dus in de vijftig zijn.
Scenario
Het vermoedelijke scenario: de blonde man en zijn vrienden haalden Wies over om in Dommelen, waar het ook kermis was, verder te feesten. Een van hen had een bestelbusje waar het gezelschap in is gestapt. Op een gegeven moment liep de situatie uit de hand en kwam Wies door wurging om het leven. Ze bleek verder seksueel te zijn misbruikt. Rond middernacht dumpten de daders haar lichaam in de greppel langs een binnendoorweggetje dat ze goed kenden.
Mochten er door alle nieuwe inspanningen verdachten in beeld komen, dan kunnen die alsnog worden vervolgd. Alle moordzaken vanaf 1988 kunnen namelijk niet meer verjaren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
Werk voor cold case-team na Nicole: Ook deze moorden op jonge vrouwen in Brabant schokten samenleving
EINDHOVEN - Nu de zaak rond Nicole van den Hurk is afgerond, wachten er in Nederland nog eens 1500 onopgeloste cold cases. Daar zitten ook onopgeloste moorden op andere meisjes of jonge vrouwen in Brabant tussen. En ook deze moorden schokten de samenleving hevig: -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
Dorplein is vele verkeer door het dorp beu; ‘Het is één grote racebaan’
DORPLEIN - Er rijden alsmaar meer vrachtwagens door de kern van Budel-Dorplein. De inwoners zien de kolossen op wielen liever niet langs hun woningen denderen. Ze vrezen scheuren in hun huizen, gevaarlijke verkeerssituaties en extra fijnstof. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen.
-
Vaste zetels voor boeren, bedrijven en natuur onder druk; waterschappen willen duidelijkheid
EINDHOVEN - Waterschappen De Dommel en Aa en Maas willen zo snel mogelijk duidelijkheid over wat er gaat gebeuren met de vaste boeren-, bedrijven- en natuurzetels in hun algemeen bestuur. Momenteel wordt in de Tweede Kamer gediscussieerd over het mogelijk afschaffen daarvan. -
PREMIUMVideo & Cold case
Rauwdouwer Wies Hensen wilde nog één keer genieten op de kermis in Budel maar werd vermoord
EINDHOVEN - Ze stond bekend als rauwdouwer, kroegtijger. Dat was precies het imago waarmee Wies Hensen (32) uit Budel wilde breken. Maar voordat haar nieuwe leven kon beginnen, werd ze vermoord. -
Bewoners Buldersweg claimen terecht schade door aanleg Randweg
DEN HAAG/HEEZE - Bewoners van de Buldersweg in Heeze claimen terecht een planschadevergoeding voor waardevermindering van hun woning als gevolg van de aanleg van de nieuwe Randweg. Dat vindt de Raad van State.