Volledig scherm
Wies Hensen. © Familie

Nieuw scenario én DNA-onderzoek: politie duikt in 30 jaar oude moordzaak van Wies Hensen in Budel

BUDEL/DOMMELEN - Dertig jaar na de moord op Wies Hensen uit Budel duikt de politie vol in de nooit opgeloste zaak. Met nieuw dna-onderzoek én een nieuw scenario. De daders worden nu gezocht rond Valkenswaard.

De politie maakt serieus werk van het alsnog oplossen van een van de oudste, niet-verjaarde, moordzaken in Zuidoost-Brabant. Dertig jaar na de moord op Wies Hensen in Budel, is de hoop daarbij gevestigd op dna-onderzoek. Met de allernieuwste technieken gaat het Nederlands Forensisch Instituut op zoek naar mogelijke sporen van de moordenaar. Een huidschilfer of wenkbrauwhaartje is daarvoor al genoeg.

Cold cases, nooit opgeloste moorden of vermissingen, zijn er tientallen in de regio, maar dit is een van de weinige zaken waarin het coldcaseteam van de politie Oost-Brabant serieuze aanknopingspunten ziet. Onder andere omdat de kleding van het slachtoffer drie decennia lang goed bewaard is gebleven. Het coldcaseteam heeft in het onderzoek bovendien nog een troef in handen: een nieuw scenario. 

Eigen dorp

Jarenlang wisten ze het in Budel namelijk zeker: de mannen die Wies Hensen in 1989 om het leven brachten, kwamen uit het eigen dorp. Daar was zelfs de politie destijds van overtuigd. Het coldcaseteam vermoedt dat er al die tijd in de verkeerde richting is gezocht. De daders kwamen waarschijnlijk niet uit Budel, maar uit de buurt van Valkenswaard. Oftewel, uit de directe omgeving van de plek waar het lichaam van Wies Hensen werd gevonden. 

Voorbijgangers stuitten woensdagochtend 30 augustus 1989 op het lichaam van de dan 32-jarige Budelse. Ze lag in een greppel langs de Loonderweg in Dommelen. De avond ervoor werd ze voor het laatst gezien toen ze over de kermis in Budel wandelde. Verschillende getuigen zagen haar in het gezelschap van twee of drie mannen. Constante factor in al die verklaringen: een van hen had blond haar en was begin twintig. Hij zou nu dus in de vijftig zijn.

Scenario

Het vermoedelijke scenario: de blonde man en zijn vrienden haalden Wies over om in Dommelen, waar het ook kermis was, verder te feesten. Een van hen had een bestelbusje waar het gezelschap in is gestapt. Op een gegeven moment liep de situatie uit de hand en kwam Wies door wurging om het leven. Ze bleek verder seksueel te zijn misbruikt. Rond middernacht dumpten de daders haar lichaam in de greppel langs een binnendoorweggetje dat ze goed kenden.

Mochten er door alle nieuwe inspanningen verdachten in beeld komen, dan kunnen die alsnog worden vervolgd. Alle moordzaken vanaf 1988 kunnen namelijk niet meer verjaren.

  1. Pleegouders haken af door gebrek aan begeleiding en nazorg
    PREMIUM

    Pleegou­ders haken af door gebrek aan begelei­ding en nazorg

    EINDHOVEN - Ruim veertien procent van de pleegouders haakt elk jaar af. 52 Procent van de pleegouders die meewerkten aan een onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut, de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen en Jeugdzorg Nederland, zijn gestopt door problemen met het pleegzorgsysteem of omdat ze het gevoel hadden dat professionals hen onvoldoende serieus namen. Er is werk aan de winkel om de opvang van deze kwetsbare groep te kunnen blijven garanderen.