Volledig scherm
Op de Somerenseweg tussen Heeze en Someren worden veel dieren aangereden. Natuurorganisaties willen dat de gemeente maatregelen gaat nemen. © DCI media

Nieuwe overlegronde over faunamaatregelen Somerenseweg

HEEZE - Er komt een nieuwe, brede overlegronde met alle belanghebbenden over de voorgenomen maatregelen om de Somerenseweg in Heeze verkeersveiliger te maken voor overstekende dieren. Volgens een meerderheid van de gemeenteraad is dit noodzakelijk om alle risico’s en belangen goed te kunnen afwegen.

De gemeente wil de geplande opknapbeurt van de Somerenseweg, van de komgrens tot Vlaamseweg aangrijpen om faunavoorzieningen te realiseren, waaronder een wildtunnel, hekken en sleuven. Hiermee kan het aantal verkeersdoden onder overstekende reeën, padden en kikkers aanzienlijk worden teruggebracht.

Er moet nog wel een provinciale subsidie van ruim 530.000 euro worden binnengehaald voordat de maatregelen genomen kunnen worden. Het voorstel over de bijdrage van bijna 17.000 euro in de vorm van cofinanciering door de gemeente werd eerder deze week unaniem gesteund door de gemeenteraad. Een hamerstuk was het raadsvoorstel echter allerminst. ABHL kon zich prima vinden in de passages en voorzieningen voor kleine dieren, maar had moeite met de plannen voor een wildtunnel in de omgeving van natuurbegraafplaats Schoorsveld en het omliggende agrarische gebied. Maaike van Breugel: ,,Er is vooral door vakgenoten met elkaar overlegd. De lokale gemeenschap is eigenlijk niet gehoord.”

Subsidietraject niet in gevaar

Haar pleidooi en dat van Jos Vos (CDA) om ook grondeigenaren, ZLTO, Kapellerput, en Schoorsveld bij de plannen te betrekken vond niet alleen gehoor bij andere fracties, maar ook bij wethouder Frank de Win. Een motie van ABHL werd door het college overgenomen nadat hierin de passage over het aanhouden van het raadsvoorstel was geschrapt. Daardoor komt het subsidietraject niet in gevaar, aldus De Win, die ook toezegde met de gemeente Someren aan tafel te schuiven.

Mari de Bijl, beheerder bij Brabants Landschap en lid van de werkgroep die de gemeente adviseerde over de faunamaatregelen, laat weten enigszins verrast te zijn door de reacties vanuit de gemeenteraad. ,,Ik had niet verwacht dat er zoveel tegenstand zou zijn”, aldus De Bijl.

De angst dat wilde zwijnen vanuit de Herbertusbossen en Strabrechtse Heide via de geplande ­wildtunnel de oversteek zullen maken naar de overzijde is volgens hem onterecht. De Bijl: ,,Als ze komen dan gebeurt dit vanuit de Sterkselse zijde, vanuit natuurgebied de Pan. Ik hoop dat ook wij bij de gesprekken betrokken blijven, zodat deze angst kan worden weggenomen.”HEEZE -