Nog veel vragen over opvang jongeren aan Langstraat in Leende
LEENDE - Niet alle omwonenden zijn blij met de plannen van Jan en Mia Bax voor hun zorgbedrijf aan de Langstraat in Leende. Ze vrezen geluidsoverlast, extra parkeerdruk en ze willen meer inzicht in welke jongeren er worden opgevangen.
,,Het lijkt een mooi verpakt cadeautje, maar de inhoud ontbreekt”, hield mevrouw Van Engelen maandagavond namens meer omwonenden de fracties voor. De eigenaren Jan en Mia Bax willen aan de Langstraat 15a, 17 en 17a in Leende de vrijkomende agrarische gebouwen gebruiken voor de opvang van jongeren met een zorgindicatie.
Het gaat om kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar. Ze moeten vaak tijdelijk ergens anders wonen omdat ze zijn vastgelopen in de ontwikkeling of omdat de opvoeders tijdelijk ontlast moeten worden.
Op het voormalige melkvee- en varkensbedrijf krijgen de jongeren straks onderdak en ze kunnen er leer- en werkervaring opdoen. Binnen de bedrijfswoning komen twee woonplekken voor de jongeren. Daarnaast is in de aanwezige recreatiewoning en in de melkveestal plek om jongeren te huisvesten.
Het bestemmingsplan is zo ruim, we weten niet om wat voor jongeren het gaat en hoe de dagbesteding er uit gaat zien
De opvang kan variëren van enkele weken tot enkele maanden en is in samenwerking met de organisatie Bijzonder Jeugdwerk dat gezinnen en jongeren met complexe gedragsproblemen helpt.
In de open veldschuur is plek voor paarden die worden verzorgd door de jongeren die op de locatie verblijven. Drie jaar geleden is een nieuwe rijhal gebouwd waar de jongeren de paarden kunnen berijden.
Maar de omwonenden willen meer duidelijkheid. ,,Het bestemmingsplan is zo ruim. We weten niet om wat voor jongeren het gaat en hoe de dagbesteding er uit gaat zien”, aldus Van Engelen.,
Initiatiefnemers voldoen aan eisen Bijzonder Jeugdwerk
Henk Antonissen legde namens de initiatiefnemers uit dat het gaat om professionele zorg en dat Jan en Mia Bax een uitgebreide toetsing hebben doorlopen bij Bijzonder Jeugdwerk. ,,Ze voldoen aan alle eisen. Het zou te gek zijn als jongeren met een zorgindicatie naar een boerderij worden gestuurd als de zorgverleners niet de vaardigheden hebben om de jeugd op het goede pad te krijgen”, aldus Antonissen.
En het gaat om een zorgonderneming, legde Antonissen uit: ,,En dus zijn er inkomsten. 1 jongere brengt een vergoeding van duizend euro per maand met zich mee. Als er vier worden opgevangen, spreek je zeker wel over bedrijfsmatige inkomsten.”
Transitie agrarisch bedrijf
De initiatiefnemers willen daarnaast de boerderij aan de Langstraat 17-17a afsplitsen van het agrarisch bestemmingsvlak. De bedoeling is dat binnen de boerderij naast een woonfunctie ook een B&B wordt gerealiseerd.
Wethouder Robert Groenewoud (VVD) ziet het totale plan zeker wel zitten. Het college is vooral enthousiast vanwege de transitie van een agrarische bedrijf. ,,Daardoor verbetert de ruimtelijke situatie flink”, aldus Groenewoud. De gemeenteraad beslist 12 december.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Eindhoven groeit het hardst in Nederland, vooral door migratie
EINDHOVEN/HELMOND - Van de grote gemeenten in Nederland groeide Eindhoven in 2022 het hardst. Met name door buitenlandse migratie komt de mijlpaal van een kwart miljoen inwoners snel dichterbij. -
PREMIUM
Aandeelhouders Nyrstar eisen aanstelling bewindvoerder in strijd tegen ‘onteigening’
BUDEL - Minderheidsaandeelhouders van Nyrstar verhevigen hun juridische strijd tegen de overname in 2019 van het zinkconcern. In een kort geding eisen ze onder meer dat een bewindvoerder wordt aangesteld. -
PREMIUM
Nieky Holzken denkt na over de toekomst en neemt de sportschool van schoonvader Sjef Weber over
HELMOND - Een kickbokser leeft van titelgevechten. Maar wat doe je als je mede door blessures al een jaar niet aan de bak kunt? Nadenken over je toekomst bijvoorbeeld, en daarom nam Nieky Holzken de sportschool van zijn trainer en schoonvader Sjef Weber over. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUM
Hoogwater in de regio: ‘Indrukwekkend, maar ook bewust’
EINDHOVEN/HELMOND - Beken die buiten de oevers treden, weilanden waar spontaan ‘vennetjes’ ontstaan. Het water staat hoog in de regio. En dat is juist de bedoeling, zo klinkt het bij de waterschappen.
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
-
-
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUM
Metamorfose centrum Budel komt dit jaar op stoom: ‘Van voordeur tot voordeur gaat alles op de schop’
BUDEL – Met de lang aangekondigde metamorfose van een groot gedeelte van het centrum van Budel werd in 2022 een begin gemaakt, maar pas in de loop van dit jaar wordt verwacht dat de werkzaamheden echt op stoom komen. Wel zijn er enkele onzekere factoren.