Volledig scherm
Het centrum van Heeze is een lang lint door het dorp. Dit deel is de Kapelstraat. © PvOJ/GroenLinks

Ondernemers willen centrum Heeze redden

HEEZE - Niks doen is geen optie. Dan slaat de leegstand toe en is het gedaan met het centrum in Heeze. Daarom willen vooral ondernemers (winkeliers, horeca-ondernemers en dienstensector) ingrijpen. Ze willen ook zelf de portemonnee trekken. 

Een groepje centrum-ondernemers heeft zich bij de wethouder Jan de Bruijn (Lokaal Heeze-Leende, recreatie en toerisme) gemeld. De ondernemers willen voor het centrum van Heeze een BIZ-procedure starten. BIZ staat voor Bedrijven Investeringszone. Het is een overheidsregeling volgens een landelijk model. Ondernemers in zo'n zone storten jaarlijks tussen de 300 en 500 euro in een fonds. Er wordt een plan opgesteld voor leefbaarheid, veiligheid en levendigheid van het centrum. En uitgaven binnen dat plan worden met gelijke delen uit het ondernemersfonds en door de gemeente betaald. In Heeze zou het neerkomen op jaarlijks maximaal 30.000 euro gemeentebijdrage. De vraag die de politiek eind mei in de raadsvergadering moet beantwoorden is of hiermee ingestemd wordt. Om te beginnen voor drie jaar met ingang van 2020. 

In een bijeenkomst deze week werden raadsleden geïnformeerd over wat zo'n BIZ nu precies behelst. De wethouder voerde het woord, maar ook ondernemers waren aanwezig om vragen te beantwoorden. Het initiatief voor deze vorm van centrum-management komt tenslotte van hen. Namens die initiatiefnemers benadrukte Jan Scheutjens van communicatiebureau Tableau Mediamakers dat het een kwestie van overleven is. ,,Jullie moeten inzien dat een jaarlijks subsidiebedrag van de gemeente echt nodig is. Zonder BIZ-plan gaan ondernemers, een voor een omvallen. Die 30.000 euro is toch eigenlijk een schijntje als je er een bruisend centrum voor terugkrijgt?”

Parkeergemak

Om dat te bereiken zal nog een hele klus worden. Winkeliers zien klanten vertrekken naar de online-concurrenten. En als straks de randweg van Heeze klaar is, rijden er veel minder mensen door het dorp. De centrumondernemers willen zeker het eerste jaar een ervaren centrummanager aanstellen. Die moet helpen partijen met elkaar te verbinden en plannen vlot te trekken. Er wordt onder meer gedacht aan een gezamenlijke website waar alles wat het centrum van Heeze te bieden heeft flitsend geëtaleerd wordt. Maar ook zitbankjes, banieren, parkeergemak en evenementen zijn opties. 

Tweederde

Als de politiek ja zegt tegen het plan, organiseert de gemeente op 11 juni een schriftelijke stemming onder de circa 90 centrumondernemers.  Alleen als 50 procent van hen meedoet aan de stemming en tweederde van die deelnemers ‘ja’ zegt, kan het BIZ-plan inclusief ondernemersfonds van start. De telling gebeurt onder toezicht van een notaris. Scheutjens verwacht dat een meerderheid van de winkeliers en horeca-ondernemers mee zal doen. Als alle seinen op groen staan, gaat het plan met ingang van volgend jaar van start. Voorwaarde binnen een BIZ-organisatie is dat er een bestuur gevormd wordt dat onder meer gesprekspartner kan zijn voor de gemeente. In het voorlopig centrum-managementbestuur zitten naast Jan Scheutjens, Marco van der Heijden (van tapperij De Zwaan) en Joris Boonaerts (Albert Heijn). 

  1. Drie jonge Roemenen in Deurne opgepakt na overvallen op hoogbejaarden bij pinautomaten
    PREMIUM

    Drie jonge Roemenen in Deurne opgepakt na overvallen op hoogbejaar­den bij pinautoma­ten

    DEN BOSCH - Drie jonge Roemenen hebben volgens het Openbaar Ministerie (OM) zeker 26 keer hoogbejaarde mensen overvallen bij pinautomaten. Ze maakten honderden euro’s per keer buit. Een advocaat had een opvallend betoog: zijn cliënt kan er niks aan doen, want is als Roma opgevoed met het idee dat misdaad mag. Dat zei de advocaat vrijdagochtend bij de rechtbank in Den Bosch, tijdens een voorbereidende zitting.