Open dag bij familie Verest in Heeze.
Volledig scherm
Open dag bij familie Verest in Heeze. © FotoMeulenhof

Open dag bij boer Arie in Heeze met een hoge aaibaarheidsfactor

HEEZE - Het was maandag, tweede paasdag, druk op het erf van de familie Verest in Heeze. Vijftienhonderd mensen brachten een bezoek aan het boerenbedrijf. Het werd een open dag met een hoge aaibaarheidsfactor.

Van het maken van een schapenselfie en het aaien van een pasgeboren kuikentje, tot het drinken van een biologisch biertje en het spotten van biggetjes in de modder. Het kon maandag allemaal bij boer Arie Verest in Heeze. Op tweede paasdag opende het boerenbedrijf voor het vierde jaar op rij de spreekwoordelijke staldeuren, zodat er onder meer een kijkje kon worden genomen bij de schapen en lammetjes. Daarnaast was de boerderijwinkel met biologische streekproducten geopend. Op het erf werd een streekmarkt gehouden, met onder meer biologische frisdrank en versgebakken brood.

"Wij openen onze stal een keer per jaar voor het publiek. Dan laten we alles zien", vertelt Verest. De schapenboerderij is van zijn ouders Riny en Willy. De boerderijwinkel wordt gerund door Arie en zijn moeder. Zelf houdt hij een dertigtal scharrelvarkens.

Twee doelgroepen

Open dag bij familie Verest in Heeze.
Volledig scherm
Open dag bij familie Verest in Heeze. © FotoMeulenhof

Met de open dag mikt de Heezenaar, die tevens in een insectenkwekerij werkt, op twee doelgroepen: mensen die bewust bezig zijn met biologisch voedsel én jonge gezinnen, die vooral een gezellig dagje uit willen beleven. Deze laatste groep bezoekers is vooral te vinden bij het springkussen en in schapenstal, waar een 'knuffelhoek' is ingericht. "Niet knijpen, je moet met je handen een kommetje maken", zegt een medewerker, die als een moederkloek over de lammetjes en kuikentjes waakt. "Bij het aaien van de kuikentjes moet je de kinderen goede instructies geven. Ook zijn sommige kinderen in het begin een beetje bang. Vooral het aanraken van de kop van een lammetje vinden ze best wel spannend."

‘Is dat poep?’

De lammetjes laten zich vertroetelen. Een van de kinderen kijkt ineens wat beteuterd, maar kan even later toch weer lachen. "Ieuwww, is dat poep?", klinkt het wat verderop. Vader Stein Knoop vindt het allemaal prima: "We zijn hier al voor de vierde keer. Het wordt ieder jaar groter. Het blijft leuk, vooral voor de kinderen."

Voor Louis Slangen uit Budel-Dorplein had het boerderijbezoek ook een nostalgisch tintje. Slangen: "Wij hadden vroeger thuis een boerderij. Tegenwoordig gaat het er bij veel boeren echter heel anders aan toe. Er is veel meer geautomatiseerd."

Wat verderop aan het Kreijl liggen de scharrelvarkens in de open lucht te relaxen. "Als ze het echt warm hebben dan nemen ze een modderbad om af te koelen. Dit wordt ook wel zoelen genoemd", legt Sander Leenders uit. Ook op andere dagen maken veel fietsers een tussenstop bij het varkensverblijf. Leenders: "Vaak zie ik opa's en oma's stoppen om met de kleinkinderen naar de biggetjes te kijken. Vandaag mogen ze ook achter het hek een kijkje komen nemen."