Volledig scherm
Meedoen met muziek voor ouderen en jongeren in het PG Centrum in Heeze. © Margot van den Boer

Oud en jong ‘spelen’ samen met muziek in Heeze

HEEZE - Mensen met dementie, ouderen, mantelzorgers en ouders met kinderen laten genieten van muziek. Woensdag was de eerste muziekmiddag genaamd Now I Know in het PG Centrum aan de Julianalaan 1 in Heeze.

Elke derde woensdag van de maand wordt deze middag herhaald, inloop vanaf 14.00 uur. De middag wordt begeleid door Heidi van der Puijl en Elena Bins. Onderwijskundige en musicus Van der Puijl woont sinds kort in Heeze en runt een muziekschool aan huis. Elena Bins geeft lezingen en trainingen op het gebied van dementie. Bins: ,,We hebben elkaar leren kennen tijdens onze studie in Leiden. Het contact is altijd gebleven.”

De bezoekers worden ontvangen met de geur van versgebakken appeltaart. Er is koffie of thee voor volwassenen en fris voor de kinderen. Na de kennismaking, aftasten en wat simpele muzikale oefeningen, komen allereerst de kinderen los. Sinterklaasliedjes doen het goed in deze tijd. En dan worden de stemmen van de volwassenen aan het werk gezet. Sjaals worden uitgedeeld om ermee te bewegen op de maat van de muziek. Al zingend en zwaaiend wordt het ijs gebroken. De afwachtende houding slaat om in gezellige meezingmomenten. De senioren herkennen liedjes van toen. Denk daarbij aan ‘Notte belle Margarinetta’ van Toon Hermans. ,,Och wa sgon”, hoorde je zachtjes fluisteren. De kinderen keken hoe de volwassenen spontaan meezongen.

Wals

Er waren deuntjes waarbij iedereen van die van de stoel kon, op mocht staan. Jong en oud ging door elkaar en spontaan werd samen gedanst. Eén nog steeds zelfstandig wonende dame, nee, ze wilde haar naam noch leeftijd zeggen, danste mee met de muziek: een wals. ,,Ik vind het heerlijk om te walsen!” Niet iedereen kent deze dans, maar uiteindelijk vond ze een prima danspartner en draaide rondjes alsof ze 18 was. Een interactie tussen jong en oud. De tijd vloog voorbij.

Na het programma bleven de meeste mensen nog gezellig zitten. ,,Och hoe is het met jou?” Zeker het napraten was een gezellige afsluiting van deze eerste bijeenkomst. Van der Puijl: ,,Ik zag ongelofelijk blije mensen naar huis gaan.” De volgende muziekmiddag staat in het teken van kerst en is op 18 december.