Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Ouders eisen meer veiligheid: betere fietsverbinding tussen Maarheeze en Leende

MAARHEEZE/LEENDE - Er moet met spoed een fietsveilige verbinding komen tussen Maarheeze en Leende. Een ongeval waarbij vorige week een 13-jarige scholier ernstig gewond raakte, maakt duidelijk dat er niet langer getalmd mag worden.

Dat stelde Robert Jonkman van de werkgroep Fietsverbinding Were Di, dinsdag tijdens de commissievergadering.

Hij vertelde dat ouders van de 130 Maarheezer kinderen die scholengemeenschap Were Di in Valkenswaard bezoeken al langer ongerust zijn over de veiligheid van hun kinderen. Het ongeval met de 13-jarige scholier is de bekende druppel, maar er hebben zich al tal van incidenten op de Ulkedonken voorgedaan, waarbij het regelmatig kantje boord was, hield Jonkman de commissie voor.

Het gevolg is dat veel ouders hun kinderen niet meer laten fietsen, maar in de file op de A2 aansluiten om hun kind met de auto naar Valkenswaard te brengen, zegt Jonkman. De werkgroep pleit al zes jaar voor een veilige fietsroute voor de scholieren. De - onregelmatige - inzet van verkeersregelaars is voorlopig de enige maatregel om sluipverkeer, dat de files op de A2 wil ontwijken, tegen te gaan.

Er liggen wel concrete plannen met definitieve maatregelen om op diverse plekken, ook aan de Ulkedonken, het sluipverkeer aan te pakken. Eerder had wethouder Frits van der Wiel toegezegd, dat die maatregelen op 1 juli gerealiseerd zouden zijn. In het geval van de Ulkedonken komt er een verzinkbare paal, die autoverkeer tijdens de ochtendspits onmogelijk maakt. Samen met andere maatregelen in Maarheeze en Sterksel, kost dit ongeveer anderhalf miljoen euro. Dit geld is nog niet beschikbaar gesteld door de Programmaraad en daarom kan er nog niet aanbesteed worden. ,,Ik verwacht eind juni geld te krijgen. Waarschijnlijk kunnen de definitieve maatregelen dan eind van het jaar gerealiseerd zijn", zegt Van der Wiel.

Zo lang willen de ouders van de Were Di-scholieren niet wachten. Ze hebben het college een brief gestuurd met wensen en eisen. Van der Wiel wil binnenkort met de ouders in gesprek om te kijken wat er op korte termijn gedaan kan worden om de veiligheid van de fietsers te garanderen.

  1. Drie jonge Roemenen in Deurne opgepakt na overvallen op hoogbejaarden bij pinautomaten
    PREMIUM

    Drie jonge Roemenen in Deurne opgepakt na overvallen op hoogbejaar­den bij pinautoma­ten

    DEN BOSCH - Drie jonge Roemenen hebben volgens het Openbaar Ministerie (OM) zeker 26 keer hoogbejaarde mensen overvallen bij pinautomaten. Ze maakten honderden euro’s per keer buit. Een advocaat had een opvallend betoog: zijn cliënt kan er niks aan doen, want is als Roma opgevoed met het idee dat misdaad mag. Dat zei de advocaat vrijdagochtend bij de rechtbank in Den Bosch, tijdens een voorbereidende zitting.