Overblijfselen van middeleeuws Budel ontdekt: ‘Dit blijkt géén landbouwgebied te zijn geweest’
BUDEL - Archeologen hebben bij graafwerkzaamheden op een terrein aan de Hanendijk in Budel sporen uit de twaalfde en dertiende eeuw gevonden.
Uit het onderzoek blijkt dat het gebied, waar huizen worden gebouwd, eeuwen geleden ook al werd bewoond.
Sinds dinsdag wordt er op het oude terrein van de Budelse Drukkerij en installatiebedrijf Rutten minutieus naar historische resten gespeurd. De werkzaamheden worden uitgevoerd door onderzoekers van het archeologisch onderzoeksbureau Archol uit Leiden.
Voorraadvaten
,,We hebben sporen gevonden uit de volle middeleeuwen. Op het perceel hebben minstens twee gebouwen gestaan, waaronder een grote boerderij en een bijgebouw”, zegt projectleider Sander van Hakvoort. Donkere verkleuringen in de bodem wijzen onder meer op de aanwezigheid van houten palen, een oude waterput en een dubbele greppel als afbakening van het terrein. Daarnaast zijn er aardewerkscherven van bijvoorbeeld voorraadvaten gevonden. Hiermee kunnen Van Hakvoort en zijn collega’s de datering van de bebouwing achterhalen. Hij legt uit dat een akkerdek jarenlang als een beschermende laag heeft gefungeerd. Van Hakvoort: ,,Daardoor kunnen we hier nu veel kennis vergaren.”
Op het perceel hebben minstens twee gebouwen gestaan, waaronder een grote boerderij en een bijgebouw
Jan Jakobi van heemkundekring De Baronie van Cranendonck volgt het archeologisch onderzoek op de voet. Hij is enthousiast over het resultaat. ,,Het helpt ons om het complete verhaal over de ontwikkeling en bewoning van Budel te vertellen. We hebben altijd gedacht dat dit gedeelte van het dorp landbouwgebied is geweest, maar die aanname klopt dus niet”, aldus De Budelnaar.
Middeleeuws belastingkantoor
Van Hakvoort: ,,Wat we hier doen is een postzegelonderzoek, maar allemaal samen vertellen dergelijke gebiedjes het verhaal van een dorp of stad, en daarmee op hun beurt ook dat van de regio.” Jakobi verwijst naar het archeologische vooronderzoek dat in 2017 is gedaan naar de overblijfselen van een tiendschuur, een middeleeuwse variant van een belastingkantoor. ,,Die plek ligt op een steenworp afstand. De bewoners van deze boerderij betaalden daar hun belasting.”
De opgraving wordt tot in de kleinste details vastgelegd. Dit gebeurt onder meer met behulp van foto’s en gps. Ieder kuiltje en verkleuring krijgt een nummer. Van Hakvoort: ,,Op basis van de ingevoerde gegevens wordt er een overzichtsplattegrond gemaakt.”
De opgravingswerkzaamheden duren tot en met maandag. Dan is het terrein klaar om bouwrijp te maken. Van Hakvoort: ,,Alleen bij een echt hele bijzondere vondst wordt er anders gehandeld.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Mini-opvang voor vluchtelingen in Heeze-Leende van de baan; maar wat wordt het dan wel?
HEEZE-LEENDE - Het leek een mooi plan; een mini-azc waar vluchtelingen kunnen doorgroeien tot statushouder met een opleiding, baan en uiteindelijk een woning in Heeze-Leende. Maar het gaat niet door. Ondertussen zoekt wethouder Jan de Bruijn verder hoe zijn gemeente toch een steentje kan bijdragen. -
PREMIUM
Limonademaker Refresco pompt veel te veel water op en komt ermee weg; buurt vreest uitbreiding fabriek
MAARHEEZE - Frisdrankproducent Refresco in Maarheeze heeft in 2017 en 2018 veel te veel grondwater opgepompt. Dat blijkt uit cijfers van de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (Odzob). Toch wordt het bedrijf niet op de vingers getikt. -
Nog geen duidelijkheid over locatie nieuwe school: ‘Niet blij om naar Schoot te gaan vanuit Dorplein’
CRANENDONCK - Inwoners van Budel-Dorplein zijn niet blij dat hun kinderen naar school moeten in Budel-Schoot. Met het aanbieden van een petitie die door 367 mensen is ondertekend hoopt Dorplein het tij te kunnen keren. -
Budel op de hak genomen bij bonte avond De Muuzevangers
MAARHEEZE - Gebeurtenissen die het dorp bezig houden, de lokale politiek en de relatie tot Budel waren de belangrijkste ingrediënten voor de hoogtepunten van de bonte avond van CV De Muuzevangers. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
-
-
met video
Auto op zijn kop door frontale botsing bij Leende
LEENDE - Op de Maarheezerweg-Zuid in Leende is donderdagochtend een ernstig ongeluk gebeurd. Twee auto’s botsen frontaal op elkaar, waardoor één van de voertuigen over de kop sloeg. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?