Slecht weer tijdens carnaval in Eindhoven.
Volledig scherm
Slecht weer tijdens carnaval in Eindhoven. © DCI Media

Overzicht: de nieuwe data van de carnavalsoptochten

UPDATEEINDHOVEN - Alleen een paar kleine optochten gaan door. En de stoeten in Helmond en Oirschot in afgeslankte vorm. Reusel wilde dat ook doen, maar ziet daar nu toch van af. Dinsdag weer een kans, denken ze daar. Ook andere carnavalsverenigingen gaan het maandag of dinsdag of later nog eens proberen. 

Een aantal carnavalsoptochten trekt dit jaar helemaal niet meer: Acht, Bergeijk, Best, Bladel, Budel-Dorplein, Deurne, Hapert, Heeze, Hoogeloon, Nuenen,  Someren-Eind en Weert. Veldhoven en Valkenswaard moeten daar nog een besluit over nemen. 

Andere tochten gaan ook niet door op carnavalszondag, maar zijn verplaatst naar 
- maandag: Gemert en Leende
- dinsdag: Vessem, Reusel, Hooge Mierde, Luyksgestel, Riethoven, Son en Breugel, Westerhoven 
- zaterdag 29 februari: Wintelre 
- zondag 1 maart:  Neerkant en Liessel
- datum volgt nog: Valkenswaard, Veldhoven, Eersel
- Halfvastenzondag 22 maart: Sint-Oedenrode.  

Goed nieuws!

Tussen de vele slecht nieuws-berichten ook enkele lichtpuntjes: de grootste optocht die wél doorgaat is die van Skôn Orre Gat Oirschot. Maar wel in afgeslankte vorm: zonder wagens en vanaf 14.00 uur over een ingekorte route rechtstreeks naar de Markt. Zaterdag besloot Helmond al tot een uitgeklede optocht zonder wagens en met een korte route. Reusel wilde dat ook doen, maar zag daar aan begin van de middag toch van af. 

Duizel en Knegsel hebben ook groen licht gegeven voor de optocht, de organisaties nemen wel ‘passende maatregelen’. In Steensel is na veel overleg besloten de optocht door te laten gaan. Die afspraken konden gemaakt worden met de gemeente Eersel omdat hier alleen loopgroepen deelnemen. 

De optochten in de gemeente Laarbeek gaan ook in afgeslankte vorm door, meldt de gemeente. ‘Conform de vergunning’ mogen er geen wagens meedoen. Bij de Ganzendonckse optocht in Beek en Donk roepen de Teugelders deelnemers op voorzichtig te zijn en rekening te houden met ‘stevige windvlagen’. Alle creaties zullen gecontroleerd worden op loszittende onderdelen. Ook de buren van Ganzegat Aarle-Rixtel kunnen toch van de optocht genieten. Daarmee is heel Laarbeek voor zondagmiddag onder de pannen, want ook de stoet van Mariahout Heidurp naar Lieshout Raopersgat trekt wel zondagmiddag. 

 Ook de optocht in Gastel gaat door, melden de Pintenwippers uit het dorp. 

Nadenken

De carnavalsorganisaties in Rommegat Veldhoven en Spekstruivengat Vessem dachten nog na over een mogelijke alternatieve datum voor hun afgelaste carnavalsstoeten. De Vessemse optocht krijgt nu een herkansing op carnavalsdinsdag.  Wintelre heeft die knoop ook al doorgehakt en verschuift de zottenstoet naar zaterdag 29 februari. 

Lappelekkurs Hoogeloon

De grote optocht gaat niet door maar de Lappelekkurs in Hoogeloon zoeken wel een alternatief voor de kinderoptocht. Die zou mogelijk naar dinsdag kunnen gaan. 

Groot Bergeijk 

Carnavalsvereniging De Bremspoersen uit Riethoven meldt op Facebook dat de burgemeester van Bergeijk de vergunning voor alle optochten in de gemeente, dus ook die van Luyksgestel en Westerhoven, heeft ingetrokken uit veiligheidsoverwegingen. De drie kerkdorpen verzetten de optocht naar dinsdag, de Teuten in Bergeijk hebben geen alternatieve datum. In Koffiegat Westerhoven trekt de optocht dinsdag vanaf 13.00 uur, in Bremspoersengat Riethoven om 15.00 uur. 

Peelstrekels Deurne

Carnavalsvereniging De Peelstrekels uit Deurne heeft ook met pijn in het hart een streep moeten zetten door de optocht. ‘We hebben voor de deelnemers een alternatief gevonden in samenwerking met onze zustervereniging uit de Zeilberg, CS De Pottenbakkers', schrijft de organisatie aan de deelnemers. Zij kunnen maandag meedoen aan de optocht in Zeilberg. 

Als alternatief voor de zondagmiddag hebben de Peelstrekels het VoorNOPtocht-bal georganiseerd, vanaf 14.00 uur in Cultuurcentrum Martien van Doorne aan het Martinetplein.

Eersel Buurlanders

Bestuurslid en lid van optochtcommissie Nick van de Kerkhof meldt over de afgelaste optocht in Eersel: ,,In overleg met gemeente is besloten om de optocht vandaag niet door te laten gaan. Met alle wagenbouwers en deelnemers gaan we nog overleggen of de optocht op een later tijdstip alsnog plaatsvindt. Dat kan over een week zijn of met half vasten samen met de Contente optocht voor individuelen en duo’s. Maar dat moet allemaal nog besproken worden.” De kinderoptocht op maandag om 11.11 uur gaat vooralsnog door.

Heiknuuters Budel-Dorplein

De Heiknuuters in Budel-Dorplein komen niet met alternatieve datum voor de afgelaste tocht, maar het prijzengeld wordt zondagavond toch verdeeld. In de feesttent is zondagmiddag om 16.00 uur wel het Stormbal, tent eerder open. Wel krijgt de prinsenwagen van Dorplein een bijzondere herkansing bij de buren in Schoot. Daar rijden de Heiknuuters achter de Gekke Yuppen van prins Jordi en zijn adjudanten. 

De Ulewappers Neerkant

De Ulewappers uit Neerkant hebben hun tocht verplaatst naar zondag 1 maart. Aanvang 13.30 uur en ook ‘buitendorpse’ deelnemers zijn uitgenodigd om mee te doen.

Haoiboerkes Hooge Mierde

Ook de optocht van de Hoaiboerkes in Hooge Mierde is verzet, naar dinsdag. Het programma van die dag ‘Haoiboerkes Got Talent’ wordt zondagmiddag gehouden, om 13.30 uur in De Schakel. 

De Muggezifters Bladel 

Ook in Bladel gaat de grote optocht niet door. ‘Niet verantwoord’ is het oordeel van de Muggezifters, de wagenbouwers en de gemeente Bladel. In het overvolle programma is volgens Stefan Veroude ook geen plek voor een andere datum. Wel wordt er in de feesttent op de Markt plaats gemaakt om vanaf 14.00 uur de kinderoptocht te laten trekken. ,,Kinderen zijn toch het meest teleurgesteld over de afgelasting. Zo kunnen we die nog blij maken.” 

Hapert Pintewippers

De grote optocht van de Pintewippers in Hapert is afgelast vanwege het dramatisch slechte weer. De jeugdoptocht gaat door, maar dan binnen in Den Tref, vanaf 12.30 uur, om de kinderen toch een podium te geven. Eventueel kunnen sommige groepen uit de volwassenentocht meedoen aan de Kempenoptocht, maandag, melden de Pintenwippers op Facebook

Klompengat Best

Met pijn in het hart maakt de Stichting Karnavalsfederatie Best bekend dat de Klompengatse optocht in het dorp niet doorgaat. ‘Het is een verdrietige maar noodzakelijk beslissing. We weten hoeveel liefde en tijd de deelnemers en organisatie in de optocht hebben gestoken. Maar veiligheid gaat voor alles', meldt Klompengat op Facebook. Inhalen tijdens carnaval zit er niet in. 

Luyksgestel Stekkeraopers

 De Stekkeraopers in Luyksgestel hebben ‘na crisisberaad’ in de gemeente Bergeijk besloten de optocht te verplaatsen naar dinsdag, same time, same place

Blaosdonk Leende

Blaosdonk Leende moet dus een dagje wachten op de carnavalsoptocht; maar zo is er voor de nijvere bouwers in ieder geval een moment om zich te tonen, laat carnavalsvereniging De Lindse Blaos weten. Als het weer het toelaat is die nu maandagmiddag. De jeugdoptocht van maandag is juist verzet naar zondagmiddag 14.11 uur, maar dan wel binnen, in de Blaospaleis De Meent.

Plattevonder Someren-Eind

De Plattevonder in Someren-Eind ‘denkt nog na over een eventueel alternatief’, schrijven ze op hun Facebook-pagina. ‘Helaas hebben we moeten besluiten om de optocht af te gelasten. Voor ieders veiligheid is het vanwege de slechte weersomstandigheden beter om de optocht niet door te laten gaan', aldus de organisatie. 

Papgat Rooi

Papgat Sint-Oedenrode heeft de optocht verplaatst naar halfvastenzondag 22 maart. Zondagmiddag nodigt de carnavalsclub iedereen uit in de feesttent op de Markt. 

Eindhoven 2910 Windvlaag op Willemstraat
Volledig scherm
Eindhoven 2910 Windvlaag op Willemstraat © DCI Media

Reusel fors ingekort

De stoet in Reusel beperkt zich dit keer tot de centrale Wilhelminalaan; het aanvangstijdstip is een uur verlaat naar 13.30 uur. Maar de Stichting Karnaval Reusel sluit ook niet uit dat de hele optocht alsnog afgelast wordt, als het weer dat nodig maakt. 

Gemert verplaatst naar maandag

In overleg met de gemeente Gemert-Bakel hebben de Drumknaauwers gekozen voor de veiligheid van deelnemers en publiek, meldt de carnavalsvereniging. De groot Gimmertse Optocht start nu maandag om 13.30 uur, prijsuitreiking De Ridderhof, aanvang 20.11 uur. De Prins van Weaverstad Pieter d’n Urste past zijn programma hier op aan.

De meeste andere carnavalsverenigingen bepalen zondagmorgen of de stoeten doorgang vinden, al dan niet in aangepaste vorm om het risico van rukwinden te beperken.

Optocht Handel vroeger en ingekort

De optocht in Handel op maandag wordt ingekort en begint vroeger dan normaal. De stoet gaat om 12.00 uur van start, in plaats van om 13.30 uur.

Nuenen: nog geen andere datum

De Nuenense Dwèrsklippels 'betreuren’ het afgelasten, maar zien geen mogelijkheden om de boel veilig te houden door de windstoten en verwachte aanhoudende regenval. Andere maatregelen zijn daarvoor ‘onvoldoende’, staat op hun site te lezen. De carnavalsvereniging bekijkt nog of de wagens en loopgroepen op een ander moment een podium geboden krijgen. Het Ameezing Carnaval, ook een buitenactiviteit, is verplaatst van het Park naar de ResiTENTie op het Vincent van Goghplein, aanvang 14.00 uur. 

Helmond kiest voor zekerheid

In Helmond kiest de organisatie voor zekerheid. ‘Veiligheid staat voorop en om die reden hebben de Keiebijters dan ook besloten om de categorie ‘wagens’ niet mee te laten rijden. Deze beslissing is ook conform de verleende vergunning van de gemeente Helmond', laat de carnavalsstichting weten.

Son en Breugel naar dinsdag

Ondanks de organisatorische problemen die dat met zich meebrengt is de optocht in Son dus verzet naar dinsdag om 13.00 uur. Dat kan net gecombineerd worden met de Boerenbruiloft die dag. ,,Zo kunnen de bouwers en andere deelnemers in ieder geval  laten zien welke creatieve dingen ze gemaakt hebben", aldus carnavalsvereniging De Krutjesrapers. 

Lees verder onder de foto.

Harde wind zorgt ervoor dat het opbouwen van de carnavalswagens in Maarheeze moeizaam verloopt.
Volledig scherm
Harde wind zorgt ervoor dat het opbouwen van de carnavalswagens in Maarheeze moeizaam verloopt. © DCI

Heeze

In Heeze is er geen andere datum voor de afgelaste optocht. Wel past de carnavalsvereniging het programma in de feesttent aan. Dat begint een half uur later, om 14.30 uur, als het toppunt van de storm voorbij is. 

Valkenswaard: andere datum onduidelijk

Of Valkenswaard met een alternatieve datum komt, is nog niet duidelijk, meldt Ben Visser: “Na veel wikken en wegen en overleggen hebben we helaas moeten besluiten om de optocht niet door te laten gaan. Eventuele mogelijkheden om de optocht op een ander moment te laten plaatsvinden gaan we nog bekijken.”

Zaterdag

Op carnavalszaterdag gingen de tochten van Geldrop, Mierlo, Mierlo-Hout, Lierop, Maarheeze, Stiphout, Budel (jeugd), Veldhoven (jeugd), de Beerzen, Gerwen, Netersel en Casteren wel door. 

Emotionele beslissing

In Weert ging de Groeëte Rogstaekersoptocht niet doorgaat. ‘AAFGELASJ!’ staat er in grote letters te lezen op de site van de carnavalsvereniging. De ‘moeilijke en emotionele’ beslissing is genomen om de veiligheid van deelnemers en toeschouwers te garanderen. Een alternatieve datum is er niet. Volgend jaar weer, schrijven de Rogstaekers.