Poëtische fietstocht in schitterend decor is een regelrechte hit
HEEZE-LEENDE - Tijdens een fietstocht van poëzie genieten. De combinatie ligt misschien niet voor de hand. Toch is de fietsroute ‘Smul het Gedicht’ langs de twintig gedichtentafels in Heeze, Leende, Sterksel en Leenderstrijp een regelrechte hit.
Willie Thijssen
Bij brasserie Loef in het centrum van Heeze zitten de eerste klanten al op het terras. Buiten wapperen vlaggen met daarop in grote letters ‘Toeristisch startpunt’. Niet te missen. Loef is naast ’t Brouwershuis in Leende en brasserie De Broeders in Sterksel een van de startplaatsen van de gedichtenroute.
Bij de ingang liggen de routefolders netjes uitgestald. ,,Neem ook maar zo’n ding mee voor aan het stuur”, zegt de medewerkster van Loef. Ze wijst naar het stapeltje papieren infobandjes voor aan het fietsstuur. Daarop is de route aan de hand van fietsknooppunten handig weergegeven.
En dan hup de fiets op, richting het kasteel voor een tocht van 28 kilometer. De eerste gedichtentafels werden in 2019 geplaatst als een coproductie van het evenement Kunstsmullen en Recreatief Heeze-Leende. Het zijn er inmiddels twintig. De fietsroute langs de gedichtentafels is dit voorjaar bedacht.
Felgroen tafelkleed
De hoge tafels zijn te herkennen aan een felgroen ‘tafelkleed’ en een vogelbeeldje op een boek. Elke tafel bevat twee gedichten, passend bij de locatie.
Sommige gedichtentafels staan wat verdekt opgesteld. Die op de hoek Vlaamseweg/Lange Bleek in Sterksel valt wel direct op. De tafel doet namelijk ook dienst als gedenkplaats. Bloemen, beeldjes, een gebedsketting en enkele foto’s maken snel duidelijk dat hier een dodelijk ongeval is gebeurd.
Een van de twee gedichten is onbedoeld treffend voor wat er zich klaarblijkelijk op die plek heeft afgespeeld: ‘Hij zweeft, hij vliegt boven de wolken. Hij vliegt weg, hij voelt de rust’.
Verderop bij ’t Brouwershuis in Leende parkeren twee stellen hun auto. De fietsen achterop verraden waarvoor ze naar Leende zijn gekomen. Elmer Slager van ’t Brouwershuis vertelt dat de gedichtenroute een aangename toevoeging is op het totaalaanbod.
Meestal fietsen ouderen de gedichtenroute en ook weleens gezinnen die hier in de omgeving op de camping verblijven
Elmer Slager, ‘t Brouwershuis
De horecazaak fungeert ook als lokale VVV. Slager schat dat er gemiddeld zo’n vijf stellen per dag een folder meenemen en de gedichtenroute fietsen. ,,Meestal ouderen, soms groepen en ook weleens gezinnen die hier in de omgeving op de camping verblijven.”
De fietstocht is behalve voor de poëzie ook zeker wat betreft de natuur een aanrader. Het Leenderbos, de Groote Heide en de Strabrechtse Heide vormen namelijk een schitterend decor.
De meeste gedichten zijn van bekende dichters uit heel Nederland zoals Annie M.G. Schmidt, Adriaan Jaeggi, Gerrit Bakker en Harmen Wind, maar ook boswachter Mari de Bijl uit Heeze staat er met Nooit Tevreden tussen.
Als het aan Frans Broos van mede-initiatiefnemer Recreatief Heeze-Leende ligt, gaan volgend jaar meer gedichten van lokale dichters op de tafels prijken: ,,We gaan de gedichten regelmatig wisselen. Hiervoor willen we volgend jaar een lokale gedichtenwedstrijd uitschrijven. Ook de scholen worden erbij betrokken.”
In enkele maanden zijn bijna alle 5000 routefolders vergeven. Er worden nu 3000 exemplaren bijgedrukt.
Frans Broos, Recreatief Heeze-Leende
Heeze-Leende is na Valkenswaard de tweede gemeente in de regio met gedichtentafels. In Valkenswaard staan er 27. Cranendonck wil volgens Broos ook aanhaken. ,,Daar zijn twaalf gedichtentafels in voorbereiding.” Ook Hamont en Pelt sluiten aan. ,,De verwachting is dat het daar wat meer tijd zal gaan kosten”, aldus Broos.
In Heeze-Leende slaat de fietstocht in elk geval goed aan, vertelt ook Broos: ,,In enkele maanden zijn bijna alle 5.000 routefolders vergeven. Er worden nu 3.000 exemplaren bijgedrukt.”