Volledig scherm
Foto ter illustratie © Getty Images

Politiek Cranendonck ontevreden over afvalplan

CRANENDONCK - Wethouder Frits van der Wiel (Pro6) moet een beter voorstel voorleggen om te komen tot een afname van restafval. Het voorstel waarmee hij dinsdag naar de commissie kwam werd door alle partijen afgewezen.

Dat de burger gestimuleerd moet worden om zijn afval beter te scheiden is geen discussiepunt. De huidige 75 kilo restafval per persoon per jaar moet in 2025 teruggebracht zijn naar zo’n 30 kg in 2025. De wethouder wil dat bereiken door de grijze minicontainers af te schaffen en het restafval te laten ophalen in zogenaamde restafvaltariefzakken met een inhoud van dertig liter. Volgens Van der Wiel stimuleert dit de burger om beter te scheiden. Er verdwijnt nu nog te veel recyclebaar afval, zoals glas, stoffen, plastic en papier in de grijze container.

Op dit plan is veel kritiek vanuit de bewoners gekomen. Vanwege het geringe draagvlak is er dan ook geen enkele politieke partij die wil overgaan op de tariefzakken. ,,De grijze container moet blijven, desnoods een kleiner formaat”, is de mening van de commissieleden, zo bleek dinsdagavond.

Vastrecht

Wat de commissie nog meer tegenstaat is het plan van de wethouder om het tarief voor het ophalen van het restafval niet te verhogen, maar juist te verlagen. Het vastrecht, wat ieder gezin moet betalen, wil hij verhogen van 123 euro nu naar 225 euro. ,,Daarmee worden de goede afvalscheiders het hardst gepakt. Dit is in strijd met het principe dat de vervuiler betaalt. Goed scheiden moet juist beloond worden en dat kan door het vastrecht niet te verhogen, maar het aanbieden van restafval juist duurder te maken”, is de mening van alle partijen.

Wethouder Van der Wiel zegt uiteindelijk toe om met een nieuw voorstel met een betere verhouding tussen vastrecht en variabele naar de raad te komen.

  1. Drie jonge Roemenen in Deurne opgepakt na overvallen op hoogbejaarden bij pinautomaten
    PREMIUM

    Drie jonge Roemenen in Deurne opgepakt na overvallen op hoogbejaar­den bij pinautoma­ten

    DEN BOSCH - Drie jonge Roemenen hebben volgens het Openbaar Ministerie (OM) zeker 26 keer hoogbejaarde mensen overvallen bij pinautomaten. Ze maakten honderden euro’s per keer buit. Een advocaat had een opvallend betoog: zijn cliënt kan er niks aan doen, want is als Roma opgevoed met het idee dat misdaad mag. Dat zei de advocaat vrijdagochtend bij de rechtbank in Den Bosch, tijdens een voorbereidende zitting.