Volledig scherm
Sjef de Vocht, Hans van Kuijk en Norbert van den Hurk van de stichting GezondDorp in Leende op een foto die gemaakt werd bij het begin van het project. © Ton van de Meulenhof

Project GezondDorp Leende levert huisarts onderscheiding op

LEENDE - De Leendse huisarts Norbert van den Hurk is gekozen tot leefstijlarts van het jaar 2019. Hij heeft zijn verkiezing te danken aan het project GezondDorp waaraan zo'n 200 mensen uit Leende meededen en waarvan hij mede-initiatiefnemer was. Hij is ook voorzitter van het project. 

Het project GezondDorp dat van start ging in 2016 stimuleert mensen gezond en kooldydraatarm te eten. Het doel is dat Leendenaren op een vitale manier oud worden. 

Het is de eerste keer dat de landelijke Vereniging Arts en Leefstijl de verkiezing hield.  Patiënten, artsen en zorgprofessionals hebben tientallen artsen voorgedragen voor de verkiezing. Daaruit koos het bestuur van Vereniging Arts en Leefstijl er 10 op wie gestemd kon worden. Dat deden 5000 mensen.

Van den Hurk voelt zich zeer vereerd met de verkiezing. ,,Vooral ook omdat die van deze vereniging komt. De mensen van Arts en Leefstijl zijn eigenlijk de pioniers op dit vlak. Eigenlijk hadden zij zelf de eerste winnaars moeten zijn. Voor onze club is dit dus een grote erkenning van de juiste mensen". 

Zwaarder

Onlangs presenteerde de  stichting GezondDorp de resultaten van het project tijdens een drukbezochte bijeenkomst in restaurant De Scheuter in Leende. Van de 241 deelnemers hielden 176 het een heel onderzoeksjaar vol. Twee derde van hen zag hun gewicht gemiddeld met 5,5 kilo afnemen. De anderen werden juist iets zwaarder. Maar daar keek Norbert van den Hurk toen niet van op: ,,De groep die het echt nodig heeft, zie je afvallen. We zijn nog steeds heel enthousiast. Deze mensen zijn allemaal bezig met hun gezondheid".