Volledig scherm
PREMIUM
Veel raadsleden in kleinere gemeenten zijn tegen een fusie met een buurgemeente. Maar vaak is hun eigen gemeente ook al ooit ontstaan door een fusie. Op de foto: verkiezingsbord in Heeze-Leende. Op de achtergrond het gemeentehuis. © Jurriaan Balke

Raadsleden in ED-enquête: geen gemeentefusie, maar wat dan wel?

HEEZE-LEENDE/EINDHOVEN - Samenvoegen van (delen van) ambtelijke apparaten of een gemeentelijke fusie met de buren? In veel kleine gemeenten is die vraag aan de orde. Maar uit de ED-enquête onder raadsleden blijkt voor beide trajecten te weinig draagvlak.

Ambtenaren houden zich doorgaans verre van statements met een politieke lading. Des te opvallender was onlangs het signaal dat naar buiten kwam van ambtenaren uit de gemeenten Cranendonck, Heeze-Leende en Valkenswaard. Die 3  gemeenten hebben een deel van hun taken ondergebracht in één organisatie: ‘samenwerkingsverband A2-gemeenten’. En wat schreven de 3 ondernemingsraden van de gemeenten én de OR van dat samenwerkingsverband: ga alstublieft fuseren, creëer dus één grote gemeente, geeft de kleine dorpskernen meer autonomie en - dus- stop met deze vorm van samenwerken.