Tankonderdelen op de nieuwe locatie van British American Infantry Vehicles in Nederweert.
Volledig scherm
Tankonderdelen op de nieuwe locatie van British American Infantry Vehicles in Nederweert. © BAIV

Restaurateur van historische tanks verhuist naar Nederweert

MAARHEEZE/NEDERWEERT - British American Infantry Vehicles (BAIV) verhuist naar bedrijvenpark Pannenweg in Nederweert. Het bedrijf dat historische oorlogsvoertuigen restaureert was vanaf 2012 gevestigd op bedrijventerrein Het Rondven in Maarheeze.

Hoewel de echte verhuizing pas medio juni op gang komt, ziet BAIV-eigenaar Ivo Rigter sr. nu al regelmatig verbaasde blikken als diepladers met historische oorlogsmateriaal naar de nieuwe locatie in Nederweert rijden. Op het Limburgse bedrijvenpark krijgt het bedrijf meer doorgroeimogelijkheden. Ook is er ruimte voor extra personeel, verwacht Rigter. De Eindhovenaar is jaren geleden uit hobby begonnen met het restaureren en verzamelen van historische Amerikaanse en Britse voertuigen uit WOII. Op 1 juli start BAIV op de nieuwe locatie.

Meer ruimte en flexibiliteit

De nieuwe werkplaats in Nederweert is ruim 1100 vierkante meter groot. Daarnaast is er een aparte kantoorruimte, bibliotheek en een groot buitenterrein. Rigter: ,,Het pand biedt ons meer ruimte en flexibiliteit. De hal in Maarheeze had maar één deur. Als we een tank wilden verplaatsen moest eerst de halve hal worden leeggemaakt.”

In Nederweert hebben de veertien medewerkers alle ruimte voor het restaureren van Amerikaanse en Britse oldtimers uit vooral de Tweede Wereldoorlog. Die arriveren niet zelden als roestig, onherkenbaar oorlogsschroot. Het historische oorlogsmaterieel wordt grotendeels gestript en weer opgebouwd. Rigter: ,,In het restaureren van een tank gaat al snel vijf- tot zesduizend uur werk zitten.”

Toekomstperspectief

Het nieuwe onderkomen is gericht op het restaureren van voertuigen. De opslag vindt elders plaats. Ondanks de coronacrisis ziet Rigter volop toekomstperspectief. ,,We kijken tien jaar vooruit. Corona heeft gelukkig nog niet gezorgd voor annuleringen. Vooralsnog zijn we verzekerd van anderhalf jaar werk.”

Vanuit de Verenigde Staten is er op dit moment veel vraag naar voertuigen uit de Korea- en Vietnamoorlog. Rigter: ,,Dat is daar echt een hype. Voor ons maakt dit het werk ook weer een stukje uitdagender, want bij deze voertuigen zijn modernere technieken toegepast.”