Volledig scherm
Gemeentehuis van Heeze. © Jurriaan Balke

RTV Horizon moet bij politiek op het matje komen

HEEZE-LEENDE - Lokale omroep RTV Horizon moet op het matje komen bij de gemeenteraad van Heeze-Leende. Die wil onder meer weten hoe een conflict kon leiden tot het opstappen van bijna de hele televisiegroep. 

Ook wil de gemeenteraad (opnieuw) dat de omroep belooft dat er meer uitzendingen over Heeze-Leende te zien zullen zijn. 

Ruzie

In de gemeenteraadsvergadering van maandagavond stelde de partij Lokaal Heeze-Leende vragen aan de burgemeester over de ruzie binnen de lokale omroep en over de verhuizing onlangs van Heeze naar Maarheeze. Raadslid Lot Veldkamp van LHL las hierover in een artikel in het ED.

Maar ook burgemeester Paul Verhoeven wist niet meer dan in het krantenartikel stond. Hij vond dat niet prettig. Hij vond dat het omroepbestuur overleg met hem had moeten hebben. ,,Ik zal dan ook zeker initiatief nemen voor een gesprek", zei hij.  De burgemeester voelt zich ook voor het blok gezet door de verhuizing van Horizon naar Maarheeze. De omroep krijgt in Heeze-Leende (net als in Cranendonck) ongeveer 20.000 euro per jaar. Onlangs is de gemeente een verbintenis van 5 jaar aangegaan. De subsidie werd tot nu toe betaald door de beschikbaarstelling van het gebouw in Heeze. ,,We kunnen nu een nieuwe huurder zoeken en met die huur de subsidie van Horizon betalen", aldus Verhoeven,  ,,Maar ik weet niet of dat lukt. Zíj kozen voor andere huisvesting, maar wij hebben tijd nodig om op zoek te gaan naar geld voor hun subsidie". 

Zorg

De gemeenteraad vindt al langer dat er te weinig onderwerpen uit Heeze-Leende te zien zijn op Horizon. Volgens de burgemeester kan de gemeenteraad alleen af van het contract als Horizon niet aan de mediawet voldoet. En dat zou het Commissariaat voor de Media na een melding van de gemeente moeten onderzoeken. Maar zo ver is het nog niet. Burgemeester Verhoeven gaat eerst regelen dat RTV Horizon komt uitleggen aan de gemeenteraad wat er allemaal aan de hand is. ,,En dan kunt u bij die gelegenheid uw zorg uiten". 

Solidair

Het opstappen van een achttal tv-vrijwilligers was het gevolg van een conflict tussen het bestuur en een tv-medewerker. De 8 waren solidair met hem. Verhoeven zei dat Horizon  inmiddels wel orde op zaken gesteld heeft. Met de werving van nieuwe vrijwilligers is ook begonnen.