Volledig scherm
Onderwijs op De Berkenschutse in Heeze. © René Manders

School Berkenschutse in Heeze hunkert naar nieuwbouw

HEEZE - De Berkenschutse en de gemeente Heeze-Leende gaan samen proberen om bij het ministerie extra geld te krijgen voor nieuwbouw of renovatie van de school voor speciaal onderwijs op het terrein van Kempenhaeghe.

Dat bleek maandagavond tijdens een presentatie voor de gemeenteraad van Heeze-Leende.  Sinds 2015 zijn het de gemeenten die er voor verantwoordelijk zijn  dat het onderwijs goed gehuisvest is. Daarvoor krijgen ze via de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) geld van het Rijk. Het bedrag is gebaseerd op het aantal leerlingen.

Grote gangen

De Berkenschutse, de school voor leerlingen met epilepsie, langdurig zieke leerlingen, zeer moeilijk lerende leerlingen, meervoudig gehandicapte leerlingen en leerlingen met autisme is (deels) niet meer goed gehuisvest. Volgens directeur onderwijs Bram Krol is de oudbouw inmiddels totaal ongeschikt: ,,Ik kan niks meer met dat gebouw met zijn grote gangen en rare hoekjes”.  

Op de school zitten nu 680 leerlingen. Deels in oude gebouwen, deels in nieuwbouw en deels in tijdelijke lokalen. 

Een extern deskundige rekende de gemeenteraad voor dat volgens landelijke richtlijnen een school als De Berkenschutse recht heeft op 7.568 vierkante meter onderwijsruimte (exclusief gymzalen). Een deel daarvan zit al in het bestaande nieuwe gebouw van Berkenschutse. Als de rest ook in nieuwbouw komt zou de gemeente daarvoor met de berekeningsmethode die nu gehanteerd wordt  5,8 miljoen euro rijksgeld krijgen. 

Te weinig

Maar dat is veel te weinig volgens de deskundige. Om te beginnen zijn de bouwkosten minstens 40 procent hoger dan waar in die berekening van uitgegaan is. Ook is geen rekening gehouden met de verscherpte duurzaamheidseisen voor onderwijsgebouwen. Bovendien heeft De Berkenschutse ook nog eens vier nieuwe gymzalen nodig. Al met al een prijskaartje van 13,9 miljoen euro. 

‘Op jacht’

De gemeente en de school hebben nu afgesproken om samen ‘op jacht’ te gaan naar die miljoenen. Burgemeester Paul Verhoeven van Heeze-Leende zei dat hij zich ook zeker tot het regiobestuur zal wenden. Hij noemde ook een bijdrage uit het extra rijksgeld dat Brainport krijgt als optie. De school op het terrein van Kempenhaeghe is tenslotte een regionale voorziening. 

Beste oplossing

Maar vooral zullen de twee partijen zich gezamenlijk tot de minister wenden. Dat gebeurt zodra een onderzoek heeft uitgewezen wat de beste oplossing is voor Berkenschutse: nieuwbouw of een complete renovatie. Dat moet voor het einde van dit schooljaar duidelijk zijn.

Burgemeester Verhoeven zei nog niet te kunnen zeggen wanneer een nieuwe of vernieuwde school klaar is. ,,Dit was het eerste moment om jullie te informeren. Maar er moet nog heel veel gebeuren. Ik denk echt niet dat er binnen een jaar of drie al een nieuwe school zal staan".