De fijnspar
Volledig scherm
De fijnspar © Bomenbieb.nl

Sparren Leenderbos in Leende ten dode opgeschreven door droogte

LEENDE - Vele honderden fijnsparren worden de komende weken door Staatsbosbeheer gekapt. Ze zijn stervende als gevolg van de droogte en de letterzetter-kever die de boomschors aangevreten heeft. De sparren staan in het Leenderbos. 

De bomen staan op een gebied van ongeveer 2,5 hectare. De kap start medio augustus en duurt 2 weken. Volgens boswachter Ian Deeben zijn het ongeveer de laatste fijnsparren die op Staatsbosbeheer-terrein staan. Staatsbosbeheer heeft bosgebieden in het Groene Woud (ten noorden van Eindhoven) en in de Kempen. ,,Het hout van de fijnspar levert niet genoeg op. De ligging van deze regio is ook niet ideaal voor deze boom. We planten 'm al 50 jaar niet meer aan", aldus Deeben. 

Niet lekker

Het ging dus al niet lekker met de boomsoort, die de meeste mensen als ‘kerstboom’ kennen. De extreem droge zomer en de zomer van dit jaar die niet nat  genoeg is, verzwakten de bomen verder. En dat vindt de letterzetter prettig. ,,Die kever is echt de doodsteek voor de fijnspar", aldus Deeben.  De letterzetter heeft het vooral op de fijnspar gemunt vanwege de dunne schors van de boom. 

Larix

Er zijn wel andere boomsoorten die ook last hebben van de droogte. Deeben noemt de lariks. ,,Die hebben we wel veel en die staan er momenteel slecht bij. Ze overleven wel, maar nog zo'n zomer als vorig jaar en dan gaan we ons echt zorgen maken”. Volgens Deeben heeft Staatsbosbeheer in Zuidoost-Brabant op tientallen hectaren de conifeerachtige lariks staan. 

de tak van een lariks
Volledig scherm
de tak van een lariks © Lariks

Uitleg

Voordat de honderden fijnsparren in het Leenderbos gekapt, onttakt en in stukken gezaagd worden, kunnen geïnteresseerden er nog langs wandelen terwijl de boswachters uitleg geven. Die publiekswandeling is woensdag (31 juli) van 19.30 tot 20.30 uur. Verzamelen bij de kruising van de Budelse Baan en de Bruggerdijk in Leende. Honden (aan de riem) mogen mee. Abusievelijk vermelden wij in de krant van donderdag 1 augustus, dat de wandeling op 1 augustus zou plaatsvinden.

De fijnsparren worden gebruikt voor vezelhout. Dat wordt bijvoorbeeld verwerkt in OSB-platen. De kap in het Leenderbos zal volgens Deeben niet leiden tot een tekort aan kerstbomen. ,,De kerstbomen bij kwekers zijn toch al voor 90 procent Nordmann sparren". Op de plek van de fijnsparren komen loofbomen te staan. Welke soort is nog niet bekend.