Staatsbosbeheer rijdt met watertank door de bossen bij Leende om jonge boompjes van droogte te redden

videoLEENDE - Vanwege de droogte in de bossen  heeft de nieuwe jonge aanplant het hard te halen. Voor Staatsbosbeheer een reden om wekelijks met een tankauto met water de kleine boompjes te hulp te schieten. ,,We zien natuurlijk graag dat ze de droge periode normaal overleven", zegt boswachter Erik Schram. 

De bescheiden regenval van afgelopen week veranderde weinig aan het wekelijkse ritje.  Daarvoor komt het groen al te lang te veel tekort. 

Nieuwe boompjes

Staatsbosbeheer is ten zuiden van Eindhoven eigenaar van maar liefst 6.500 hectare aan natuurgebied, waarvan ongeveer de helft uit bossen bestaat. ,,Je kunt dat vergelijken met ongeveer 13.000 voetbalvelden", vervolgt Schram. In dat enorme gebied staan ruim een half miljoen bomen. In het bos worden bomen gerooid als dat nodig geacht wordt, maar er worden ook nieuwe geplaatst.  De afgelopen maanden zijn er op vier locaties .5000 jonge boompjes geplant. ,,We plaatsen heel gevarieerde soorten bij elkaar. Als één soort getroffen wordt, zoals bijvoorbeeld de fijnspar door het insect de letterzetter, dan hou je de rest tenminste nog overeind. Gelukkig is er in het verleden met vooruitziende blik op die manier in de Leenderbossen geplant.”

Quote

Ze hebben het water nodig, maar ze kunnen het grondwater niet aan. Dus geven we ze wat extra.

Erik Schram, boswachter

Dat vindt de boswachter ook het mooie aan het Leenderbos: er staat veel door elkaar en dan kunnen de bossen wat hebben. Niettemin, water is een vereiste voor jonge boompjes als ze net geplant zijn en de regen laat het afweten.  ,,Ze hebben het water nodig, maar ze kunnen het grondwater niet aan. Dus geven we ze wat extra.”

Jeuk

Rond elk boompje staat een plastic koker, om te voorkomen dat dieren ze kapot maken. Ze lijden anders niet alleen onder wildvraat, maar reebokjes schuren er ook graag tegenaan om jeuk te verhelpen. Fijn voor het dier, maar het boompje overleeft het niet. De kokers blijven een jaar of zes staan als steun voor de jonge planten. 

Volledig scherm
Jonge aanplant water geven in Leenderbos Leende. © FotoMeulenhof