Sterksel nieuwsgierig en bezorgd over 11 mestvergistings-silo's
STERKSEL - In Sterksel start de bouw van de veelbesproken mestvergister: elf 15 meter hoge silo's waarin organisch afval biogas ligt te produceren. Een informatie-avond trok een volle zaal. Veel Sterkselnaren zijn bezorgd.
Delen per e-mail
Het was zo snikheet dat in het Sterkselse dorpshuis Valentijn ook bijna een vergistingsproces op gang kwam. Maar desondanks waren er zo'n 150 belangstellenden die zich dinsdagavond wilden laten informeren over de bouwplannen en de werkwijze in de grote mestvergister die gebouwd wordt op het industriepark Poort 43 aan de Sterkselse Pastoor Thijssenlaan.
Proef draaien
Het is de bedoeling dat de bouw uiterlijk 1 september volgend jaar klaar is. Dan wordt een paar maanden proef gedraaid en vanaf 1 januari 2021 moet de vergister volledig operationeel zijn. Er wordt dan zoveel biogas geproduceerd dat 24.000 huishoudens er mee vooruit kunnen.
Eigenaar/bouwer van de vergister is het Amerikaanse Blue Sphere. Het bedrijf dat afval omzet in energie heeft in Amerika 2 en in Italië 8 projecten. In Sterksel wordt 30 miljoen euro geïnvesteerd. Van de Nederlandse overheid krijgt Blue Sphere maximaal 127 miljoen euro om hier de komende 12 jaar biogas te produceren.
Vrachtauto's
Maar voor veel mensen in Sterksel is het niet zozeer de manier waarop mest, groenafval en etensresten verrotten tot nuttig gas die hen bezighoudt. De omwonenden zijn vooral bezorgd: over de hoeveelheid vrachtauto's die de afvalstoffen aan de vergister leveren en door hun dorp denderen, over gassen die niet in het gasleidingennet verdwijnen maar in de lucht die zij inademen en over de pijplijn waardoor het water dat gebruikt wordt bij het vergistingsproces wordt afgevoerd.
Eindproduct
Antwoorden waren er dinsdagavond: het 'afvalwater' wordt gereinigd voordat het de pijplijn in gaat. Gas zal zeker niet 'ontsnappen', aldus de Blue Sphere-woordvoerder, want gas is het eindproduct waaraan uiteindelijk verdiend moet worden. En over de vrachtwagens zei bedrijvenpark-eigenaar Peter-Alexander Driessen (van de Driessen groep) dat die er 28 per dag zullen rijden. Dus 56 ritten heen en terug.
Route
De gemeente was ook aanwezig. Om toe te lichten hoe die vrachtwagens straks gaan rijden van Poort 43 via de Grote Bleek (in Maarheeze) naar de A2-oprit. Maar ja, die route moet nog wel worden aangepast. De plannen daarvoor zijn klaar. Het financieringsplaatje ook. De kosten zijn in totaal 3,2 miljoen euro. De Driessen groep betaalt 8 ton. De provincie ook. De rest is voor de gemeenten Heeze-Leende (80 procent) en Cranendonck (20 procent).
Maar of Sterksel nu met een gerust hart gaat slapen is nog maar de vraag. Ten eerste moet nog blijken of de route naar de A2 klaar is als de vergister gaat draaien. Want aanwonenden in Maarheeze gaan waarschijnlijk bezwaar maken. En ten tweede mag het aantal vrachtwagens voor de mestvergister nu nog beperkt zijn; het industriepark heeft in de vergunning ruimte om er dagelijks 630 te laten komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Urgente woningzoekenden in stadsregio Eindhoven kunnen zelf huis zoeken op Wooniezie.nl
EINDHOVEN - Inwoners die dakloos zijn of dreigen te raken en bij voorrang een sociale huurwoning moeten krijgen, kunnen vanaf nu ook zelf meezoeken op de site wooniezie.nl. Dat geldt voor zogenaamde urgente woningzoekenden uit Best, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Nuenen, Oirschot, Son en Breugel, Veldhoven en Waalre . Helmond werkte al op die manier. -
PREMIUM
Renout uit Best coacht de coaches voor sporters en ondernemers uit de crisis: ‘Kom uit je slachtofferrol’
EINDHOVEN - Slachtoffer van de coronacrisis? Stop met de omstandigheden de schuld te geven, zegt Renout Polder uit Best tegen personal trainers en business coaches. Meer dan 200 deelnemers volgen zijn online coachingprogramma Performance Project. -
PREMIUM
Corona rukt op in Zuidoost-Brabant, vooral in Someren, Waalre, Helmond, Meierijstad en Oirschot
EINDHOVEN - Het aantal nieuwe vastgestelde coronabesmettingen in Zuidoost-Brabant is verder toegenomen. In Someren, Waalre, Helmond, Meierijstad en Oirschot is de groei fors (meer dan 50 procent). -
PREMIUM
GGzE wil niet nog eens pas op de plaats maken: ‘Schiet op, onze bewoners hebben die prik keihard nodig’
EINDHOVEN - Bij GGzE kijken ze met stijgende verbazing en ongeduld naar de manier waarop de regering de schaarse coronavaccins verdeelt. ,,Onze cliënten lopen vanwege hun psychische problemen aantoonbaar meer risico op overlijden aan corona. Maar niemand houdt daar rekening mee.” -
Oude leien voor nieuwe torens; actie om renovatie Maarheezer kerk te betalen
MAARHEEZE - Het kost een flinke duit om de twee Maarheezer kerktorens weer toekomstbestendig te maken. Inwoners die willen sponsoren kunnen dat doen door een lei van het dak met een tekening van de twee torens erop te kopen.
-
Rechtszaak over bomenkap in Leende; ‘Misschien willen toekomstige bewoners straks wel zo’n mooie boom in hun tuin?’
LEENDE/DEN BOSCH - Moeten elf bomen en hagen in de dorpskern van Leende wijken voor nieuwbouw? Of kunnen de bestaande bomen alsnog worden ingepast in het bouwplan? De gemeente Heeze-Leende wil het eerste. Leendenaren Erwin Hol en Ad van Vugt vinden dat de bomen behouden moeten blijven en stapten donderdag naar de rechter. -
Maarheeze en Leende vanaf mei onaantrekkelijk voor sluipverkeer
MAARHEEZE - De voorbereidingen voor de aanleg van doseerlichten om sluipverkeer in Maarheeze en Leende te ontmoedigen, zijn voltooid. Vanaf mei krijgen automobilisten, die de drukte op de A2 willen ontwijken, ermee te maken. De verbreding van het fietspad Driebos – Philipsweg is nog onzeker -
Primeur voor uit Dorplein afkomstige kunstenaar
BAARLE-NASSAU - ‘De Poort van Baarle’ is het eerste permanente kunstwerk in de openbare ruimte van de uit Budel-Dorplein afkomstige kunstenaar Tim Hoefnagels. Het is meteen een blikvanger van jewelste.