Volledig scherm
© Fotopersburo van de Meulenhof BV

Strabrechtse Heide in Heeze vol 'wigwams' voor onderzoek

HEEZE - Op de Strabrechtse Heide staan sinds enkele weken tientallen mysterieuze minitentjes. Die zijn bedoeld om de insectenstand te meten. Zo wordt getest of maatregelen tegen verzuring van de heide effectief zijn.

Boswachter Erik Schram kreeg er de afgelopen weken al veel vragen over. Was er soms een mysterieus kaboutervolk midden op de hei aan het kamperen? Want ze vallen nogal op, de zwarte tentjes die pal naast het fietspad boven de net uitgebloeide heide uitsteken. ,,Ik heb er maar snel een bord bij gezet, want de vragen bleven komen", aldus Schram.

En dus is er nu langs de route een beknopte uitleg te lezen van het werk dat ecoloog Joost Vogels van de Stichting Bargerveen op de Strabrechtse Heide uitvoert. Dat gebeurt in samenwerking met onder meer de Radboud Universiteit in Nijmegen, Staatsbosbeheer en onderzoekscentrum B-Ware in opdracht van de provincie Noord-Brabant.

Daglicht

Vogels spreekt op zijn beurt niet van tentjes of wigwams, maar van 'kegelvallen'. Want de kunststof constructies staan er om insecten te vangen. Het geheim zit 'm in de doorzichtige, glazen pot met vloeistof aan de bovenkant. ,,Die laat het daglicht door waar de insecten op afkomen", legt Vogels uit.

,,Ook larven die in de bodem leven, gaan als ze kunnen vliegen op zoek naar licht. Wanneer ze in het afgedekte gedeelte boven de grond komen, komen ze dus in de val terecht." Hoewel de vallen slechts enkele tientallen centimeters lang en breed zijn, leveren ze een schat aan informatie op. ,,In een seizoen vangen we op deze manier zo'n 20.000 insecten", vervolgt Vogels. De vallen worden elke drie weken geleegd en een aantal meter verplaatst. ,,Zo beperken we de impact op de bodem. Die sluit je immers ook een tijd van het daglicht af."

De insecten die in de kegelvallen terechtkomen, zijn volgens Vogels 'op zichzelf niet zo spannend'. ,,We kijken hier niet naar een zeldzame soort als pakweg het heideblauwtje", legt hij uit. ,,Belangrijker is welke groepen insecten we tegenkomen: zijn dat insecten die planten eten of juist op andere insecten jagen?"

De plek waar de wigwams te zien zijn, is dan ook niet zomaar willekeurig gekozen. Het gaat om een stuk bodem waar de heide geplagd is en waar vervolgens steenmeel overheen is gestrooid: een bodemverbeteraar die verzuring van de heidebodem tegengaat.

Op die manier kunnen de effecten van de te hoge hoeveelheid stikstof die op de heide neerdaalt mogelijk deels teniet worden gedaan. Of dat werkt, is precies wat Vogels op de Strabrechtse Heide probeert te meten. ,,Als we hier relatief meer plantenetende insecten tegenkomen dan in een bodem zonder steenmeel, wijst dat op een positief effect voor de bodem en planten", aldus Vogels.

Volledig scherm
© Fotopersburo van de Meulenhof BV