Volledig scherm
In de omgeving van Nyrstar Budel moet het Duurzaam Industriepark Cranendonck komen. © Ronald Otter

Streep door plan Duurzaam Industriepark Cranendonck

DEN HAAG - De Raad van State heeft woensdag het bestemmingsplan Duurzaam Industriepark Cranendonck vernietigd. Daardoor kan er in ieder geval voorlopig niet gebouwd worden op het DIC bij de zinkfabriek in Budel-Dorplein.

De Raad van State geeft geen goedkeuring aan het DIC omdat het plan is aangepast aan de regels van de zogenaamde PAS-regeling (Programmatische Aanpak Stikstof). In die regeling stonden regels opgenomen om de uitstoot van stikstof te beperken en zodoende de natuur te beschermen. De regeling bood echter aan gemeentes ook de mogelijkheid om toch te kunnen bouwen als duidelijk gemaakt werd dat er sprake zou zijn van 'toekomstige besparingen' op stikstof. 

De Raad van State heeft eerder, op 29 mei, die PAS-regeling verboden, omdat ze van mening is, dat de natuur onvoldoende beschermd wordt. Omdat het  bestemmingsplan DIC nog gebaseerd is op regels die in de inmiddels verboden PAS-regeling zijn opgenomen, wil de Raad er geen goedkeuring aan geven. 

Metalot

In een eerste reactie zegt de gemeente de uitspraak te betreuren en die goed te gaan bestuderen. De gemeente Cranendonck zegt dat het bestemmingsplan DIC bij deze uitspraak niet stopt. De gemeente wil met betrokken partijen - TU/Eindhoven, Nyrstar, Provincie Noord-Brabant - snel aan de slag om tot een nieuw bestemmingsplan te komen dat wel aan de regels voldoet.  De uitspraak heeft tot gevolg dat er in ieder geval voorlopig niet gebouwd kan worden in het gebied rond Nyrstar in Budel-Dorplein. De voorbereidingen voor Metalot gaan wel gewoon door. Metalot is een innovatiecampus op het gebied van metaal en energie, waarbij de TU/e betrokken is.