Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Jurriaan Balke

Streep door uitgiftepunt Voedselbank in Cranendonck

CRANENDONCK - Cranendonckse huishoudens blijven voor voedselhulp aangewezen op de voedselbanken in Weert en Valkenswaard. Nadat eerder al was afgezien van een zelfstandige voedselbank is nu ook een dependance-constructie van de baan.

Een groep vrijwilligers ging eind 2017 aan de slag met het plan om in Cranendonck een voedselbank op te richten. Aan het besluit om te stoppen met initiatief ligt een optelsom van redenen ten grondslag. Noud van Leeuwen, lid van de initiatiefgroep, geeft aan dat nut en noodzaak van een zelfstandige vestiging of een uitgiftepunt van de voedselbank in Weert uiteindelijk minder groot is gebleken dan aanvankelijk werd gedacht. 

Van Leeuwen: ,,Tijdens de verdere uitwerking van de plannen zijn we erachter gekomen dat niet iedereen daarop zit te wachten. Veel mensen die gebruikmaken van de voedselbank verkiezen de anonimiteit in Weert en Valkenswaard boven een locatie dichter bij huis. Een aantal neemt daarbij op de koop toe dat ze verder moet reizen. Verder waren er ook problemen met het vinden van geschikte huisvesting.” Van Leeuwen schat het aantal Cranendonckse huishoudens dat afhankelijk is van voedselhulp op ruim dertig. ,,Uiteindelijk zijn wij tot de conclusie gekomen dat een lokale variant, met een hele organisatie daaromheen, te weinig rendement oplevert.”

De vrijwilligers hebben in een later stadium nog wel de mogelijkheid onderzocht voor een dependance-constructie met de voedselbank in Weert. Een gebouw met koelcellen en een grote opslagruimte is dan niet nodig. Van Leeuwen: ,,We hebben onder meer een bezoek gebracht aan het uitgiftepunt in Nederweert. Een dergelijke constructie sluit echter niet helemaal aan bij hetgeen wij in Cranendonck in gedachten hadden. We wilden meer kunnen bieden dan alleen het afgeven van een voedselpakket. Bij een uitgiftepunt is het bijvoorbeeld veel lastiger om echt met mensen in gesprek te gaan. Daarnaast hebben we gekeken naar een pasjessysteem voor de supermarkt, maar daar bleken te veel haken en ogen aan te zitten.”