Volledig scherm
Ingeborg van Meggelen bij de Strijpertunnel in Leende, die flink onderhanden wordt genomen. © Roy de Leijer

Strijpertunnel, voor veel Leendenaren nu nog een doorn in het oog, krijgt opfrisbeurt

LEENDE - Zaterdag wordt de doorgang onder de A2 schoongemaakt. Later deze maand worden de wanden opgefleurd met grote muurprints. Ingeborg van Meggelen uit Leende startte twee jaar geleden met het community-art project Lind Verbindt. Samen met dorpsgenoten, jong en oud, wil ze de Strijpertunnel, nu nog een donkere doorgang met graffiti-tags, veranderen in een aantrekkelijke dorpsentree. 

De ruim 30 jaar oude tunnel onder de autosnelweg A2 bij de Dorpstraat en Strijperstraat wordt deze maand onder handen genomen, te beginnen met een grondige poetsbeurt op zaterdag 7 september. Op vrijdag 27 en zaterdag 28 september wordt er een kunstwerk op de tunnelwanden aangebracht. Tijdens de werkzaamheden is de doorgang afgesloten voor verkeer.

Van Meggelen: ,,In plaats van een traditionele muurschildering of graffiti hebben we gekozen voor een niet-alledaagse techniek." De beide tunnelwanden worden ieder voorzien van een twee meter hoge en twintig meter lange muurprint. Dit gebeurt met een soort frescotechniek, waarbij de verf met grote borstels op de muur wordt geklopt.

In het ontwerp zijn onder andere de wensen en ideeën meegenomen van leerlingen van basisschool Sint Jan Baptist in Leenderstrijp.

Daarnaast legde Van Meggelen haar oor onder meer te luister bij het lokale jongerenwerk en de Social Creative Cloud in Heeze-Leende. Ook oudere generaties hebben hun inbreng kunnen geven. Van Meggelen: ,,Steeds stond daarbij de vraag centraal: wat betekent Leende voor jullie?" De 'muurtattoo' is ontworpen door Beeldentemmers uit Budel-Dorplein.

Er is gebruik gemaakt van afbeeldingen met een lokale betekenis, zoals het Sint-Janskruid en een trompet waarmee wordt verwezen naar muziek en alle muziekverenigingen in het dorp.

,,Over de print wordt een speciale coating aangebracht. Daardoor kan graffiti gemakkelijker worden verwijderd", zegt Van Meggelen.

De muurprints worden op 27 en 28 september tussen 10.00 en 17.00 uur aangebracht. Van Meggelen: ,,Iedereen vanaf 14 jaar, waaronder ook bedrijventeams, kan een steentje bijdragen." Voor meer informatie en aanmelden: tel. 06-44822354, e-mail:ingeborg@netevenanders.eu