Volledig scherm
De Brabantsedag, daags na de optocht. © Rene Manders

Thema Brabantsedag 2019: 'Wat beweegt Brabanders?’

HEEZE - De 62e Brabantsedag in Heeze heeft volgend jaar als motto 'Wat beweegt Brabanders?'. Het thema werd donderdagavond gepresenteerd door Stichting Brabantsedag tijdens een drukbezochte wagenbouwersbijeenkomst in dorpshuis 't Perron.

Het motto verwijst naar de mobiliteit in de geschiedenis van zowel het Nederlandse als Belgische deel van het vroegere Hertogdom Brabant. Daarbij gaat het om de aanleidingen en drijfveren die de verplaatsingen op gang brachten. 

Volgens de themacommissie van de Brabantsedag is mobiliteit van grote invloed geweest op de historie van het hertogdom, vooral door de geografische ligging van het gebied. Daarbij verwijst de commissie naar aspecten als handel, transport, oorlogen, economische ontwikkelingen, bedevaarten en pelgrimstochten.

De onderwerpen, die de wagenbouwersgroepen gaan kiezen, moeten zich afspelen in het tijdvak verre verleden tot en met 1957, het begin van de Brabantsedag. Verder dient het item bij voorkeur gekoppeld te worden aan een Brabantse plaatsnaam.
De grote theaterparade trekt op zondag 25 augustus door het centrum van Heeze.