De tot crosswagen omgebouwde Opel die na het afgelasten van de laatste ronde van de Kempen cross in Leende september vorig jaar opeens op het publiek inreed.
Volledig scherm
De tot crosswagen omgebouwde Opel die na het afgelasten van de laatste ronde van de Kempen cross in Leende september vorig jaar opeens op het publiek inreed.

Twee jaar cel voor inrijden op publiek van Kempen Cross Leende

DEN BOSCH - De Limburger (21) die september vorig jaar opeens met hoge snelheid op publiek van de Kempen Cross in Leende inreed en zeker drie mensen verwondde, moet twee jaar naar de jeugdgevangenis.  Wegens een laag IQ is hij verminderd toerekeningsvatbaar, de rechtbank wil dat hij behandeld wordt.

De officier van justitie beschuldigde de man twee weken terug van vier pogingen tot doodslag. Wie gas geeft en op mensen instuurt, weet dat er grote kans is op zwaargewonden en zelfs doden. Dat die niet vielen is 'niet aan de verdachte te danken', zei de officier.  Twee kinderen konden ternauwernood voor de wagen worden weggetrokken.

Zelf zei de man dat hij niet wist dat hij iemand had geraakt. Zijn vriendin was ziedend op de organisatie omdat die - gedwongen door de droogte - de derde en laatste ronde afgelastte, en hij wilde haar van het terrein hebben.  De rechtbank gaat echter toch uit van - voorwaardelijke - opzet. Zijn crosswagen stond al op een aanhanger. De man reed de wagen er weer af en stuurde in de richting van de mensen die zich verzamelden voor de prijsuitreiking. De man gaf steeds meer gas en heeft niet geremd, zo bleek uit onderzoek. Ook de rechtbank ziet dus dat de man de kans op zwaargewonden en doden voor lief nam.

Door zijn verstandelijke beperking komt de 21-jarige in aanmerking voor jeugdstrafrecht. Dat kent een maximum van twee jaar cel en die krijgt hij dan ook. Zes maanden zijn voorwaardelijk. Hij mag ook vijf jaar niet rijden en twee jaar niet meedoen aan cross-evenementen.