Jan Sobecki is de eigenaar en de chef-kok van sterrenrestaurant Tribeca in Heez. Nu dat gedwongen gesloten is, is de topkok zijn pand aan het schilderen.
Volledig scherm
Jan Sobecki is de eigenaar en de chef-kok van sterrenrestaurant Tribeca in Heez. Nu dat gedwongen gesloten is, is de topkok zijn pand aan het schilderen. © Kees Martens/DCI Media

Tweesterrenkok van Tribeca ruilt pannen in voor schilderskwast

HEEZE - Jan, Claudia en zoon Liam (4) Sobecki wonen hartje centrum in Heeze. Daar runnen ze het goedlopende tweesterrenrestaurant Tribeca. Sinds de horeca dichtging in maart, is hun leven compleet veranderd.

De schilderskwast wordt neergelegd. Jan is met zijn vader volop bezig om het pand uit de jaren 20 van boven tot onder opnieuw te schilderen. ,,Dat zat al in de planning. Er zou een schilder komen dit jaar, maar we hebben tijd over, dus doen we het zelf. Het geeft me wat te doen en het scheelt natuurlijk in de financiën. Ik houd van klussen, maar kwam er de laatste jaren niet aan toe.”

Jan Sobecki is opgegroeid in Helmond. Hij leerde Claudia kennen op de hotelschool in Heerlen. ,,We waren achttien, negentien jaar oud en zaten bij elkaar in de klas.” Na de opleiding werkte Sobecki in Chicago, New York (in de wijk Tribeca), Heeze, Parijs en bij tweesterrenrestaurant Chapeau in Bloemendaal. ,,Ik werkte bij Chapeau toen Claudia bij me kwam wonen. Liam werd in 2015 geboren. De volgende zomer verhuisden we naar Heeze. Vanaf dat moment ging alles heel erg snel. Ineens kregen we enorm veel aandacht. Toen in december de Michelinsterren werden uitgereikt, hoopten we op één ster. Maar het werden er twee! We waren er compleet door overvallen.”

Volle sterkte

Het was het begin van een heftige periode, vertelt hij. ,,Je start net voor jezelf. Het team was nog niet compleet op sterkte. We moesten het ondernemerschap nog leren. We hadden onze zoon. Gelukkig was de familie om de hoek. Het was een tijd waarin we veel geleerd hebben. Nu hebben we een stabiele fundering onder ons bedrijf.” Claudia draait het gezin, Jan beneden het restaurant. ,,Onze Liam komt geregeld beneden en helpt dan met kleine dingetjes. Zo krijgt hij mee wat we hier doen.”

Het restaurant is nu dicht. Toch wordt er volop gewerkt. Niet alleen met schilderen. ,,Het team is, in kleine groepjes, druk bezig met nieuwe menu’s. We experimenteren met gerechten, combineren met wijnen. En oefenen met de nieuwe regels. We kijken wat mogelijk is, met de inrichting binnen en buiten in de tuin. Ik kan niet wachten om weer met onze brigade aan de slag te gaan.”

Financieel drama

Corona doet veel pijn. ,,Op dit moment is het een financieel drama. We werken straks de hele zomer door. Maar het meest positieve van deze crisis is dat het ons gezin sterker heeft gemaakt. Ik heb meer respect gekregen voor Claudia. We doen op dit moment meer samen. We koken nu om en om. Eten uitgebreid en we hebben extra coronakilo’s. ’s Morgens ga ik op de mountainbike. Daar hoop ik straks mee verder te gaan. We hebben nu tijd voor elkaar en daar genieten we van.”