Volledig scherm
Mensen hebben de mogelijkheid om kunst en antiek te laten taxeren © FotoMeulenhof

'Twintig procent kunst, tachtig procent kitch' bij kunsttaxatie Kasteel Heeze

HEEZE - Op zondag 20 oktober kwamen tientallen kunsteigenaars naar Kasteel Heeze om hun eigendommen te laten taxeren. In de hoop een verloren Vermeer of Van Gogh in huis te hebben, schoven ze aan bij Paul Dumay van kunsthandel Art Dumay uit Nuenen. 'Om heel eerlijk te zijn: Het is ongeveer twintig procent kunst wat er op tafel komt, tachtig procent kitch.’

Dumay taxeert kunstwerken door heel Nederland. ,,Er komen altijd ook wel hele leuke stukken naar boven”, belooft hij. Intussen schuiven Do en Clemens uit Bladel aan met een klein portretje. Dumay bestudeert de techniek ('olieverf...') en ontdekt met een loep dat het een gesigneerd stuk is van Charles Duval. ,,Dit is uit 1850, 1860 ongeveer. Je ziet dat vooral het gezichtje technisch heel mooi gemaakt is.”

Liefdesbriefje

Clemens zegt dat zijn vader het schilderijtje zo'n veertig jaar geleden uit Ierland meenam. ,,Wij houden heel erg van authentiek. We hebben heel veel van dit soort schilderijtjes.” Zonder precieze prijzen te noemen blijkt het portretje zo'n drie keer méér waard dan de voorzichtige schatting van Do, vooraf. ,,Ik kijk te veel films, maar ik hoop eigenlijk dat er achter het portretje nog een liefdesbriefje of zo zit!’”

Do en Clemens behoorden tot de twintig procent van bezoekers die positief verrast worden met de taxatie. Dat de originele lijst nog om het portret zat, hielp daarin óók mee. ,,Ik maak er sowieso altijd een positief verhaal van”, zegt Dumay. ,,Ook al is het in geld misschien niet veel waard. De kunstwerken hebben vaak een enorme emotionele waarde voor de mensen die aan tafel komen.’” Voor hen is het al leuk om de herkomst van een schilderijtje te leren kennen, zegt hij. ,,Wat zo'n afbeelding uiteindelijk doet met mensen. Daar draait het uiteindelijk om.”

Volledig scherm
Mensen hebben de mogelijkheid om kunst en antiek te laten taxeren © FotoMeulenhof