Volledig scherm
Drukte tijdens het Verbroederingsbal in Cranendonck. © FotoMeulenhof

Verbroederingsbal Cranendonck is ware feestfabriek

BUDEL - Een weiland aan de Maarheezerweg in Budel vormde afgelopen zaterdagavond het epicentrum van het Verbroederingsbal Cranendonck. Rond de vierduizend feestvierders kwamen bijeen om met elkaar een feestje te bouwen en alvast een voorschot te nemen op carnaval. Met optredens van onder andere Lampegastuh, Lamme Frans en de Snollebollekes veranderde de gigantische tent in een kolkende feestmassa.

Mart Roefs en Rudi van den Wildenberg zijn vanaf het begin betrokken bij de organisatie van het Verbroederingsbal en hebben het evenement in de loop van de jaren zien groeien. Met een tent die 100 bij 40 meter meet, is het plafond nu wel zo'n beetje bereikt. ,,Een feestfabriekstent”, zo omschrijven Roefs en Van den Wildenberg het. ,,De echte aftrap van het carnavalsseizoen wordt hier gegeven.”

Een van de redenen dat het Verbroederingsbal een vaste waarde is geworden op de carnavalskalender is dat alle medewerkende verenigingen en clubs hun inspanningen beloond zien met een financiële vergoeding. Het geld dat overblijft na aftrek van kosten wordt na afloop verdeeld onder de deelnemers. Het blijkt een gouden formule. ,,Alleen kunnen we het niet, we hebben iedereen nodig om er een feestje van te maken",  aldus Roefs.

Flink aanpoten

Bart Rooijakkers staat aan een van de grote bars aan de zijkant van de tent biertjes te tappen. De Bulander is een van de vele vrijwilligers die een handje komt helpen. ,,Met liefde en plezier”, zegt hij zelf. Rooijakkers hoopt een centje bij te verdienen om zo de clubkas te spekken van Motoballvereniging Budel, die met ongeveer 25 personen vertegenwoordigd is. Met al die dorstige mensen in de tent is het flink aanpoten, weet Rooijakkers uit ervaring. ,,Maar tijd om zelf een pintje te pakken is er natuurlijk altijd.”

Het Verbroederingsbal trekt mensen van heinde en verre. Uit Brabant en Limburg uiteraard, maar er zijn ook  verrassend veel Belgische verenigingen te bespeuren. Ook de carnavalsvereniging De Zweitzokses uit Ophoven, iets boven Maaseik, is present. Prins Kristof I houdt wel van een feestje, net als de rest van het gevolg dat de weg naar Budel per touringcar heeft weten te vinden. ,,Jullie weten wel wat feesten is.”

,,Twee weken opbouwen, en nog eens een week afbreken, en dat allemaal voor één avond feest”, zegt Frank Beerten, een van de drijvende krachten van het Verbroederingsbal, met gevoel voor understatement. Beerten heeft wekenlang zijn handen vol gehad om samen met de rest van de organisatie alles in goede banen te leiden. Een dag na het feest maakt hij de balans op. ‘Een topavond’, vat hij bondig samen. Duizenden liters bier zijn er doorheen gegaan, weet Beerten. Voor de organisatie, die tijdens het feest nuchter moest blijven, reden om daar nog wat aan toe te voegen.