Volledig scherm
Asielzoekerscentrum Budel © Jelle Krekels

Vier dagen geen controle op nieuwe asielzoekers in Budel, vreemdelingenpolitie staakt

BUDEL - In het asielzoekerscentrum en aanmeldcentrum in Budel stopt de politie met het identificeren van vreemdelingen. De actie komt in het kader van de CAO-onderhandelingen tussen de politievakbonden en werkgever. Het COA heeft besloten geen vreemdelingen meer in naar Budel te sturen voor identificatie, ze blijven in het andere aanmeldcentrum in Ter Apel. 

De politievakbond ANPV zegt al jaren aandacht te vragen voor de hoge werkdruk in ID-straten. In een ID-straat probeert de politie vreemdelingen te identificeren en zoeken ze naar tekens van mensenhandel en terrorisme. Identificeren is belangrijk om er achter te komen of iemand recht heeft op bescherming als vluchteling.

Vreemdelingen komen in Nederland binnen in Ter Apel. Als de stroom daar groter is dan de capaciteit worden ze naar Budel gestuurd. Tot en met zondag worden zij daar niet gecontroleerd. Volgens de vakbond komt de veiligheid niet in het geding, maar kan het wel zijn dat de instroom tijdelijk stil ligt. Dat bevestigt het COA, de organisatie die asielzoekers opvangt. Zij sturen deze week niemand naar AZC Budel-Cranendonck.

De actie wordt niet alleen uitgevoerd door agenten van de Vreemdelingenpolitie. Door onderbezetting moesten agenten uit andere diensten bijspringen. Ook zij leggen het immigratiewerk neer. Het gaat volgens de vakbond niet om een echte werkonderbreking. De betrokken agenten gaan ander werk doen om de werkdruk elders te verlagen.