De zevenjarige Vika Mansvelders nam het initiatief om Heeze een stuk schoner te maken.
Volledig scherm
De zevenjarige Vika Mansvelders nam het initiatief om Heeze een stuk schoner te maken. © Sem Wijnhoven - FotoMeulenhof

Vika Mansvelders uit Heeze: 'Waarom gooi je dat op de grond?'

HEEZE - Een betere wereld begint bij jezelf. Of in ieder geval 'n schonere. Dat moet de zeven jaar oude Vika Mansvelders uit Heeze gedacht hebben toen zij reclame voor World Cleanup Day op tv zag.

Tijdens de World Cleanup Day gaan mensen de straat op om zwerfafval te verzamelen. Wereldwijd werd vorig jaar meer dan 80 miljoen kilo rotzooi opgeruimd. In Nederland werden méér dan 35.000 'items' of voorwerpen in de vuilniszakken gegooid waar ze thuishoren. ,,Ik vond het heel jammer dat er dit jaar nog geen actie in Heeze werd georganiseerd", zegt Vika. ,,Want ik wilde echt heel graag óók meedoen."

Vader Martijn Mansvelders had een duidelijke boodschap voor zijn ondernemende dochter: Je zult er echt zélf iets voor moeten doen. Dus kroop ze in de pen voor een brief aan de burgemeester, die bij het gemeentehuis in Heeze werd afgegeven. ,,Een dag later kregen we bericht terug", zegt Martijn. ,,We mochten op gesprek komen."

Onder de indruk

Burgemeester Verhoeven was dermate onder de indruk van Vika's gedrevenheid, dat de gemeente besloot materiaal en personeel beschikbaar te stellen voor het initiatief.

Basisschool De Trumakkers waar Vika op zit, is een van de scholen uit de gemeente die ook meehelpen. Enige luxeprobleem: op zoveel opkomst had men niet gerekend. Op moment van schrijven gaan de inschrijvingen hard richting de vijftig personen, terwijl initiatieven in Eindhoven soms slechts een handjevol vrijwilligers trekken.

De liefde voor de natuur zit bij de Mansvelders in de familie. Zo gaat de familie regelmatig wandelen, en komen ook opa en oma graag buiten. ,,Tijdens het lopen raap ik óók altijd lege flesjes op. Die gooien we thuis dan weg", zegt Vika. ,,Ik snap dat niet. Waarom gooit iedereen z'n blikjes zomaar op de grond?"

En met blikjes heeft ze meteen één van de grootste boosdoeners in het landschap genoemd. Vader Martijn zegt dat vorig jaar geregistreerd is welk afval het meest gevonden werd: Peuken, sigarettenpakjes, Redbull blikjes, cola- en bierblikjes en rotzooi van McDonald's. ,,Een beetje voorspelbaar is het wel hè?"

De opruimactie in Heeze is zaterdag 21 september van 14.00 tot 16.00 uur. Op de website kunnen geïnteresseerden zich inschrijven voor Vika's actie. Voor meer informatie: Mail.