Volledig scherm
Plaatsen van paddenschermen Somerenseweg in 2019 © IVN Heeze-Leende

Vrijwilligers startklaar om massaslachting Somerenseweg Heeze te voorkomen

HEEZE - Zodra het warmer dan 8 graden wordt, slaat bij padden, kikkers en salamanders de drang tot voortplanten toe. Vandaar dat de komende weken alvast de paddenschermen bij de Somerenseweg in Heeze geplaatst worden. 

De Somerenseweg is een ware dodenweg voor zowel zoogdieren als amfibieën. Vandaar dat de gemeente samen met de provincie, Brabants Landschap en IVN aan het bekijken is of er permanente maatregelen genomen kunnen worden. Dan gaat het onder meer over oversteeksleuven voor padden en tunnels voor wild. 

Handen van veel vrijwilligers

Maar tot die tijd zijn het de handen van veel vrijwilligers die in februari en maart een massa-slachting onder amfibieën moeten voorkomen. Langs de weg worden schermen geplaatst en emmers ingegraven. Padden, salamanders en kikkers die op weg van hun leefgebied naar hun paringsgebied de Somerenseweg moeten oversteken, vallen in de emmers. Iedere morgen voor 8 uur komen vrijwilligers de padden overzetten. De operatie vindt plaats onder verantwoordelijkheid van de Natuurbeheergroep van IVN Heeze-Leende en Brabants Landschap. 

Vorig jaar zijn hier die manier 3500 padden, kikkers en salamanders overgezet, waaronder de zeldzame heikikker en de rugstreeppad. Er worden nog vrijwilligers gezocht. Opgeven kan via mail.