Volledig scherm
Sloop van het oude gemeentehuis en de Rabobank in Leende maakt plaats voor een nieuw dorpshuis met brede school. © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

VVD: Centrumplan Leende mogelijk 3 miljoen duurder

LEENDE - Oppositiepartij VVD houdt er rekening mee dat de bouw van een nieuw dorpshuis met brede school in Leende nog wel eens 3 miljoen euro duurder kan worden.  Daarmee zouden de totale kosten van het project (dus inclusief herinrichting van de omgeving) op ruim 15 miljoen euro uitkomen. 

Voorzitter Robert Groenewoud van de VVD-fractie in de gemeenteraad van Heeze-Leende trekt deze conclusie uit een raadsvergadering die enkele weken geleden achter gesloten deuren plaatsvond. De geheimhouding waaraan raadsleden zich daarna moesten houden, is maandagavond in een (openbare) gemeenteraad formeel opgeheven. Dat is omdat de gemeente inmiddels een keuze heeft gemaakt voor een aannemer, Hegeman BV uit Leende.

 Tegels

Verantwoordelijk wethouder Frank de Win (CDA) is het niet eens met de conclusie van de VVD. Hij zegt dat de nieuwbouw op zich wel duurder wordt, maar dat dat nog niet hoeft te betekenen dat de jaarlasten voor de gemeente ook gaan stijgen. De jaarlasten worden berekend over de komende 40 jaar; de voorlopige levensduur van het gebouw. De Win zegt dat de onderhandelingen met de aannemer over het drukken van de kosten ook nog lopen. ,,Het gaat dan bijvoorbeeld over het kiezen van een ander soort tegels”. 

De kosten van het plan in hartje Leende houden de gemoederen al jaren bezig. Het bedrag dat de gemeente er voor over heeft is al een paar keer verhoogd. Uiteindelijk werd een budgetplafond van ruim 12 miljoen euro afgesproken. Maar toen bleek er geen bouwer te vinden die de opdracht voor dat bedrag wilde aannemen. In overleg met de gemeenteraad werd afgesproken om desondanks met 2 partijen verder te praten.

Monddood

Over het resultaat van die gesprekken is de gemeenteraad onlangs in een besloten vergadering geïnformeerd. Die beslotenheid was volgens het college nodig vanwege het economisch belang van de gemeente. De Win: ,,Je wil een aannemer natuurlijk niet wijzer maken dan noodzakelijk". De VVD was daar samen met Algemeen belang Heeze-Leende (AbHL) falikant tegen. Groenewoud: ,,We hebben eerdere verhogingen van het bedrag ook gewoon in een openbare vergadering besproken. Wij vinden het onacceptabel dat zo'n belangrijk onderwerp, een van onze topdossiers notabene, aan de openbaarheid onttrokken wordt. Op deze manier zijn partijen met een afwijkende mening monddood gemaakt.”

Heisessie

De VVD heeft over de besloten vergadering en de geheimhouding die werd opgelegd, direct formeel bezwaar ingediend bij de burgemeester. Die heeft nu toegezegd dat de gang van zaken over twee weken in de jaarlijkse heisessie van de gemeenteraad wordt besproken. De VVD is daar blij mee: ,,Want dit mag in de toekomst zo niet meer gebeuren”. 

Ondertussen lopen de meningen over wat nu eigenlijk de concrete vertaling is van wat er in die geheime raad besproken is, dus behoorlijk uiteen. VVD-fractieleider Groenewoud houdt het er op dat het project in het centrum van Leende uiteindelijk wel eens twee maal zo veel kan gaan kosten dan de oorspronkelijk geplande 8 miljoen euro.