Volledig scherm
VVD fractielid Miranda ten Hout

VVD Heeze-Leende: ‘Dit college lijkt baantjesmachine’

HEEZE-LEENDE - De door B en W van Heeze-Leende gevraagde uitbreiding van het aantal uren is bij de VVD helemaal verkeerd gevallen: ,,Dit college lijkt een baantjesmachine". 

De grootste oppositiepartij had geen goed woord over voor het voornemen van B en W om zichzelf meer uren toe te bedelen. In de begroting is voor die extra 0,3 fte 30.000 euro opgenomen. Het gaat om een jaarlijks bedrag, in ieder geval zolang de huidige coalitie van CDA, PvdA, Lokaal Heeze-Leende en D66 het voor het zeggen heeft.  De gemeentewet geeft een gemeente met de omvang van Heeze-Leende de ruimte om het aantal wethoudersuren op te hogen. Maar 3,3 fulltimebaan is wel het maximum.

Onvoldoende

De 4 wethouders van Heeze-Leende verdelen nu 3 voltijds salarissen. Ze zeggen dat dit onvoldoende is. De 2 parttimers (PvdA’er Toon Bosmans en D66'er Pieter van der Stek) vinden dat allerlei vergaderingen die ze moeten bijwonen nu in verhouding een te groot deel van hun werktijd uitmaken. 

Eigen schuld

Maar dat is een argument waarmee de VVD de vloer aanveegt. ,,Dat is een zelf gekozen inefficiëntie", sneerde VVD-raadslid Miranda ten Hout. Met andere woorden: eigen schuld, dat hadden jullie kunnen weten. 

Niet nodig

Na de verkiezingen dit voorjaar werd in Heeze-Leende razendsnel een vierpartijencoalitie gevormd. Twee van die partijen (PvdA en D66) hebben maar één zetel in de raad. Toch mochten beide partijen als dank voor het aanschuiven een wethouder leveren. ,,Niet omdat dat nodig is voor Heeze-Leende", zei Ten Hout maandagavond bij de begrotingsbehandeling, ,,maar omdat het politiek opportuun leek". Ze had het over een ‘baantjesmachine’ en zei dat het wat de VVD betreft te ver gaat ‘om burgers in onze gemeente de lasten te laten dragen van de gemaakte politieke keuze’. 

3 Wethouders

In de vorige raadsperiode deed Heeze-Leende het met 3 fulltime wethouders. Een van die 3 was VVD’er Frans Cuijpers. 

Het voorstel van de VVD om de 30.000 euro voor de formatieuitbreiding voor de wethouders uit de begroting te schrappen, haalde het niet.  Alleen oppositiepartij Algemeen Belang Heeze-Leende was het er mee  eens.