Erik Schram (links) en Anton Vos (daarnaast) planten een boom in Maarheeze, op een perceel dat twee jaar geleden afbrandde.
Volledig scherm
PREMIUM
Erik Schram (links) en Anton Vos (daarnaast) planten een boom in Maarheeze, op een perceel dat twee jaar geleden afbrandde. © FotoMeulenhof

Waarom Staatsbosbeheer bomen aanplant én kapt: van plofbomen naar langetermijnbos

LEENDE/MAARHEEZE - Waarom bomen kappen als we ze juist zo hard nodig hebben? Die vragen krijgen natuurbeheerders steeds vaker. Maar Staatsbosbeheer hanteert niet zomaar de bijl, benadrukt boswachter Erik Schram. Werken aan een hoogwaardig én klimaatvriendelijk bos is een project van de lange adem.

Wie van Maarheeze in de richting van Sterksel rijdt, ziet vlak buiten de bebouwde kom een nogal desolate vlakte aan zijn linkerhand. Een bosbrand hield hier een jaar of twee geleden huis, met alle gevolgen van dien. Eeuwig zonde natuurlijk. Maar het biedt óók kansen, benadrukt Anton Vos. Met twee medewerkers van zijn bedrijf Bosadvies werkt hij momenteel aan nieuw leven in het gebied. Ze planten zes beukentwijgjes in een cirkel, met in het midden een takje hulst. Even verderop komen populieren, lijsterbessen en eiken.