Nieuwe welzijnsconsulent Petra Bakker met ondersteuners Diny Simkens en Thérèse Tielen (archieffoto).
Volledig scherm
Nieuwe welzijnsconsulent Petra Bakker met ondersteuners Diny Simkens en Thérèse Tielen (archieffoto). © FotoMeulenhof

Welzijnsconsulent Leende maakt overuren door coronavirus

LEENDE - Met het aanstellen van een welzijnsconsulent nam zorgcoöperatie Graaggedaan in Leende bijna een jaar geleden de eerste betaalde kracht in dienst. Na een proef van een jaar is het dienstverband onlangs wegens succes verlengd. En dat komt goed uit, want het coronavirus zorgt voor flink wat overuren.

Vanaf maart 2019 kunnen Leendenaren met hulpvragen op het gebied van wonen, zorg en welzijn een beroep doen op welzijnsconsulent Petra Bakker-Verhoeven. De Leendse krijgt daarbij ondersteuning van dorpsgenoten Diny Simkens en Thérèse Tielen.

Huisbezoek

Het drietal maakt in deze coronatijden heel wat overuren. ,,Vanwege het coronavirus kunnen we niet meer proactief op huisbezoek. Het gevraagd en ongevraagd benaderen van mensen doen we nu vooral via de telefoon”, zegt Simkens, tevens secretaris van Graaggedaan. Het netwerk dat het afgelopen jaar is opgebouwd helpt bij het vinden van oplossingen. Ze merkt dat er veel behoefte is aan een centraal punt waar mensen met hun hulpvragen terechtkunnen.

Het drietal heeft in totaal vijftien uur per week voor het uitvoeren van hun taken. Simkens: ,,Door het coronavirus gaan wij hier ruimschoots overheen. We hopen in de toekomst nog ergens een potje te vinden, maar dat is zorg voor later.”

Boodschappen

Aan huis gekluisterde ouderen, de voornaamste doelgroep van de welzijnsconsulent, vragen onder meer om hulp bij het doen van boodschappen. Daarnaast is er een grote behoefte aan een luisterend oor. ,,Zeker als in de directe omgeving mensen wegvallen door het coronavirus”, weet Simkens.

Een van de gevolgen van het virus is dat veel oudere vrijwilligers momenteel buitenspel staan. Simkens: ,,Wat dat betreft heeft er een hele verschuiving plaatsgevonden.” In Leende krijgt de zorgcoöperatie veel ondersteuning van het burgerinitiatief De Helpende Hand. Simkens: ,,Daardoor kunnen we een beroep doen op een groep van bijna veertig vrijwilligers, die grotendeels uit twintigers, dertigers en veertigers bestaat.”

De welzijnsconsulent is bereikbaar via 06-39562941.