Volledig scherm
© ANP

Woonvisie Heeze-Leende: goed plan of papieren tijger?

HEEZE-LEENDE - In Heeze-Leende moet de komende jaren meer werk worden gemaakt van goedkope starterswoningen en betaalbare huizen voor huurders en senioren. Dit moet zorgen voor meer balans in de lokale woningmarkt.

Alle fracties in de gemeenteraad waren het hier maandag bij de behandeling van de nieuwe woonvisie over eens. Tussen oppositie en coalitie heerste echter grote verdeeldheid of de visie hierin toereikend is. Doordat de coalitie, bestaande uit Lokaal Heeze-Leende, PvdA, D66 en het CDA, instemde met het raadsvoorstel, werd de visie vastgesteld.

Peter Vertogen (CDA) deed een oproep aan wethouder Frank de Win (ook CDA) om het gesprek met de provincie en De Bulders BV aan te gaan om meer woningbouw buiten De Bulders toe te staan. Vertogen: ,,De afspraken die er nu lopen met betrekking tot deze nieuwe woonwijk zijn enigszins belemmerend, maar juist met deze woonvisie wordt het mogelijk om de strakke afspraken te herzien."

Miranda ten Hout (VVD) bestempelde de nieuwe woonvisie als een lege huls. Volgens haar fractie wordt er onvoldoende ruimte geschapen voor initiatiefnemers om tot een beter passend woningaanbod te komen. Ze kreeg bijval van PvOJ-GroenLinks en ABHL, die verder opmerkten dat er in de visie te weinig oog is voor de kansen en opgaven in het buitengebied.

De Win liet weten met verschillende partijen, waaronder de woningcorporaties, in gesprek te zijn: ,,We voelen dat er ruimte is. Ook hebben wij een goed gesprek gehad met gedeputeerde Erik van Merrienboer. Hij gaf aan dat het niet zozeer gaat om het aantal woningen, maar om de kwaliteit die wordt toegevoegd."

Splitsen van woningen

De mogelijkheden voor nieuwbouw in het buitengebied zijn volgens de wethouder zeer beperkt. De Win: ,,De provincie staat dit namelijk niet toe." Wel zijn er mogelijkheden voor het splitsen van woningen. Ook ziet hij ruimte voor burgerinitiatieven en CPO-projecten, een wens van onder meer D66. ,,Maar daar is wel een visie als onderlegger voor nodig", aldus De Win.

Waar de coalitiepartijen in de visie en de antwoorden van de wethouder voldoende mogelijkheden zien voor het in balans brengen van de woningvoorraad, betitelden de oppositiepartijen het document als een papieren tijger. De motie waarmee ze de visie wilden bijstellen kon echter niet rekenen op de benodigde steun.