stockadr rechter rechtbank rechtspraak justitie justitia uitspraak vonnis
Volledig scherm
stockadr rechter rechtbank rechtspraak justitie justitia uitspraak vonnis © Thinkstock

Zelfs rechter is tel kwijt in Gastelse tentenrel

GASTEL - Twee keer per jaar treffen inwoners van Gastel elkaar in de rechtbank. Inzet: wie mag dit keer de feesttent tijdens kermis of carnaval neerzetten? Uitbater van het enige café, Jos van der Rijt, of de organisatie van een van beide evenementen?

De rechter is de tel kwijt. Is het de zesde of de zevende keer dat de eigenaar van De Cranehoeve zijn recht komt bevechten? Feit is hoe dan ook dat het tussen de horecaondernemer en de inwoners van Gastel nooit meer goed komt. Ooit organiseerden ze de activiteiten samen zodat de één een centje kon verdienen, en de ander kon investeren in de leefbaarheid van het dorp. Maar ergens ging het mis, en daar is de halfjaarlijkse gang naar de rechter het gevolg van.

De ruzie draait steevast om de vraag wie een feesttent mag zetten en wie niet. De organisatoren van de kermis of carnaval enerzijds en de kroegeigenaar anderzijds vragen daarvoor altijd allebei een vergunning aan bij de gemeente Cranendonck.

Enkele jaren terug oordeelde de gemeente dat twee tenten op dezelfde plek niet kon. Dat leidde tot een vreemde situatie: de Stichting Gastel Kermis week met haar tent noodgedwongen uit naar het nabijgelegen Soerendonk, terwijl Van der Rijt op zijn beurt slechts een kleine tent plaatste. Met als gevolg een uitgestorven kermisterrein en veel onvrede bij kermisbezoekers. Sindsdien staat de gemeente wél twee feesttenten toe op het centrale plein, ze staan immers ver genoeg van elkaar. Desondanks vindt de eigenaar van de Cranehoeve keer op keer een nieuwe reden om het besluit van de gemeente aan te vechten. ,,Telkens denk ik: ga toch eens met elkaar om tafel zitten en zorg voor een oplossing", zei de rechter gisteren. ,,Maar ik begrijp dat dat een gepasseerd station is."

Vanuit de kleine rechtszaal klinkt gegrinnik. Iedereen die de tentensoap in het kleinste dorp van Cranendonck volgt, heeft er de buik van vol. Ook de rechter en de advocaten. ,,Ik zit hier al voor de zesde keer", zei advocaat Thijs Zusterzeel van Stichting Gastel Kermis. ,,Het kost de vereniging klauwen vol geld om hier te zitten." Volgens de stichting loopt het zo scheef dat er echt een eind aan moet komen. ,,Er is geprobeerd tot een oplossing te komen maar tevergeefs. Wij vinden dat het procesrecht hier onrechtmatig wordt gebruikt."

De stichting wil de cafébaas laten opdraaien voor de proceskosten. Of de rechter daar in meegaat, blijkt als morgen de uitspraak volgt in de voorlopige voorziening. Maar kroegbaas Van der Rijt weet sowieso niet van ophouden. ,,Als de rechter me niet tegenhoudt, blijf ik doorgaan. De kermis hoort bij de horeca, niet bij een stichting. Ik hoop op een rechter die inziet welk onrecht mij wordt aangedaan."