Zonnepark Maarheeze wordt aan het zicht onttrokken
MAARHEEZE - Eind 2022 moet het zonnepark aan de Oranje Nassaulaan en Driebos in Maarheeze gerealiseerd zijn. Het park omvat zo’n 14.000 panelen en levert stroom waarmee 2800 huishoudens toe zouden kunnen. Donderdagavond zijn de plannen voor het zonnepark aan omwonenden toegelicht.
Delen per e-mail
Een en ander is wel afhankelijk van een positief verloop van het vergunnings- en subsidietraject. Het project wordt gerealiseerd door ontwikkelaar Solarfields, samen met Coöperatie Cranendonck (CC). Beide hebben een belang van 50 procent.
10 meter brede groenvoorziening
Het perceel waarop de zonnepanelen komen, is een L-vormig perceel van 7,4 hectare. Daarvan wordt bijna 6 hectare belegd met panelen, op ruim anderhalve hectare rond het zonnepark wordt groen aangeplant om het zonnepark aan het zicht te onttrekken. Er komt grotendeels een 10 meter brede groenvoorziening om het park. Omdat de tophoogte van de panelen 2,5 meter is, wordt de groenrand minimaal 3 meter hoog. Ook komt er een houten hekwerk rond het perceel.
Als eenmaal met het project aan de slag gegaan wordt, wordt er ook een voetpad aangelegd van het voor wandelaars populaire bosgebied Driebos naar visvijver ’t Tipke. Een bloemrijke grasrand bij de Driebos moet insecten aantrekken. Verder worden er enkele keren per jaar schapen op het zonnepark losgelaten om het hooggroeiende gras onder de panelen weg te grazen.
Impact op woongenot
De plannen zijn donderdag tijdens een online inloopavond toegelicht aan zo’n vijftig bewoners. Die staan niet direct allemaal te applaudisseren, want zo’n groot project nabij de bewoning kan ook impact op het woongenot hebben.
Voor enkele direct aanwonenden gaat het uitzicht er niet op vooruit, maar er zijn ook zorgen over toenemende geluidsoverlast: ,,Zonnepanelen zijn gemaakt van hard materiaal. Versterkt dit niet het geluid van de A2 extra?”, vroeg een van de bewoners. Ook zijn er zorgen over de netcapaciteit: ,,Slokt dit project niet zoveel van de netcapaciteit op, dat particulieren straks niet meer kunnen terugleveren aan het net?”, vroeg iemand. Volgens Max Keuzenkamp van Solarfields zijn die zorgen onterecht. De panelen worden zo geplaatst dat het geluid niet richting woningen weerkaatst wordt. Volgens Keuzenkamp is er voor particulieren geen probleem: ,,De inpassing van particuliere stroom is makkelijker voor de netbeheerder door het vergelijkbare opwek- en gebruiksprofiel, waardoor concurrentie met zonneweides voor netcapaciteit geen probleem lijkt.”
Ingezonden brief
Enkele bewoners vinden de plek sowieso niet geschikt voor een zonnepark. In een ingezonden brief in het ED, eerder deze week, stelt Maarheezenaar Frans Heesakkers dat ‘deze gezichtsbepalende entree het imago van het dorp verder verslechtert’.
De komende week zijn er nog infoavonden over een zonnepark Aardbrandsven in Budel (13 januari) en een zonnepark aan d’Aasdonken in Maarheeze(14 januari).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De Gloaze Kooi levert 2.800 euro op; geld bedoeld voor nieuw evenement
CRANENDONCK - De Cranendonckse benefietactie De Gloaze Kooi heeft 2.800 euro opgeleverd. Het geld wordt waarschijnlijk in een nieuw evenement gestoken. -
Corona: aantal ziekenhuisopnames Zuidoost-Brabant stabiel, aantal besmettingen daalt gestaag
EINDHOVEN - Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen in Zuidoost-Brabant blijft redelijk stabiel. De vier instellingen verzorgden deze dinsdag samen 138 personen met Covid-19. Van hen lagen er 32 op de intensive cares. -
ED Arbeidsmigranten Sterksel hebben na woningbrand elders onderdak; ‘Dit heeft toch veel impact’
STERKSEL - Hun huis in het buitengebied van Sterksel werd in de vroege zaterdagochtend flink door brand verwoest. De vijf arbeidsmigranten die er woonden overleefden de vuurzee. Inmiddels hebben ze elders tijdelijk onderdak gevonden. -
Hoe gaat het eigenlijk met de torenvalk?
HEEZE-LEENDE - De maatregelen om de torenvalkpopulatie in Heeze-Leende op te schroeven lijken hun vruchten af te werpen. Maar om in vogeltermen te blijven: één zwaluw maakt nog geen zomer. -
PREMIUM
Rob Scheepers knallend nieuwe jaar in met onelinershow ‘Houdoe 2020’: ‘Jaar om nooit te vergeten’
EINDHOVEN - Cabaretier Rob Scheepers is de Brabantse koning van de oneliner, de grap die niet langer is dan één zin. Op zaterdag 2 januari om 20 uur luidt hij 2021 in met een volledige onelinershow: ‘Houdoe 2020’. Een jaaroverzicht speciaal voor abonnees van deze krant. ,,Het wordt puur knallen met grappen.”
-
PREMIUM
Wie werkte er in de jaren zestig in de Eindhovense telefooncentrale?
EINDHOVEN - De eerste paal voor een nieuwe telefooncentrale in Eindhoven werd in april 1960 geslagen. Wie heeft er nog gewerkt en ging het doorverbinden destijds nog handmatig? We horen het graag. Kijk ook op ed.nl/oudedoos of onder dit artikel voor meer foto’s. -
PREMIUM
Nederlanders mijden Belgische tankstations uit angst voor boetes, maar worden die wel opgelegd?
LOMMEL - De grens over om goedkoop te tanken bij de zuiderburen? Veel Nederlanders laten zo’n ritje naar de tankstations van Lommel en Hamont-Achel momenteel maar even achterwege. Ze vrezen voor strenge boetes vanwege de strenge lockdown. -
Jongerencentrum Harlekyn in Maarheeze mag blijven zitten waar ’t zit
MAARHEEZE - Begin dit jaar zag het ernaar uit dat JC Harlekyn gedwongen zou moeten verhuizen. Net voor de jaarwisseling had de gemeente goed nieuws: de panden aan de Hoge Weg in Maarheeze zijn verkocht, maar Harlekyn mag er gewoon blijven.