Volledig scherm
© RGBStock.com

Aantal zwakke basisscholen daalt: AZC-school Fleurrijk in Budel enige 'zwakke' in regio (kaart)

CRANENDONCK - Het aantal zwakke basisscholen is dit jaar voor het vijfde jaar op rij gedaald. AZC-school Fleurrijk in Cranendonck staat als enige in Zuidoost-Brabant als zwakke school aangemerkt. Fleurrijk is de tijdelijke dependance van basisschoolkoepel Skozok voor asielzoekers op het kazerneterrein in Budel.

In Noord-Brabant is de afname fors, van 12 zwakke scholen vorig jaar naar 4 dit jaar. Dat blijkt uit cijfers die LocalFocus heeft opgevraagd bij de Onderwijsinspectie.

Werden in 2012 nog 202 basisscholen als 'zwak' aangemerkt (2,8 procent van alle basisscholen), dit jaar zijn dat er 111, wat neerkomt op 1,6 procent. Het aantal zeer zwakke basisscholen is al enkele jaren gelijk. In september noteerde de Onderwijsinspectie 14 basisscholen als 'zeer zwak'.

Provincies
Drenthe telt relatief de meeste zwakke basisscholen: 14 van de 276 basisscholen in die provincie zijn volgens de Onderwijsinspectie van 'onvoldoende kwaliteit'. Ook in Flevoland (7 van de 189 scholen, ofwel 3,7 procent), Groningen (3,2 procent), Zuid-Holland (2,5 procent) en Noord-Holland (1,6) procent) is het aandeel zwakke scholen bovengemiddeld. Alleen Zeeland telt geen enkele zwakke basisschool.

Sancties
Een school krijgt het stempel 'zwak' of 'zeer zwak' wanneer ze volgens het oordeel van de Onderwijsinspectie onvoldoende onderwijsresultaten realiseert en ook nog eens op 'cruciale onderdelen van het onderwijsleerproces' onvoldoende kwaliteit laat zien. De school moet het onderwijs dan zo snel mogelijk weer op een aanvaardbaar niveau brengen. Sinds het afgelopen schooljaar hebben zeer zwakke scholen nog één jaar de tijd zich te verbeteren naar ten minste ‘zwak’. Lukt dat niet, dan volgen sancties. De minister kan dan zelfs besluiten de school te sluiten.

Cranendonck e.o.